Osip, ispucale usne, mučnina: Osam simptoma nedostatka vitamina B6
Foto: Shutterstock

 Vitamin B6 potreban je čoveku za borbu protiv infekcija, pretvaranje hrane u energiju i pomaže krvi da prenosi kiseonik u sve delove tela. Iako se zapravo retko dešava da nam ovaj vitamin nedostaje, po nekim znacima možete posumnjati da je upravo o tom problemu reč.

Tipični simptomi koji govore da nam nedostaje vitamin B6

Nedostatak energije – Ako je u telu veoma malo B6 vitamina, možemo da dobijemo anemiju – manjak crvenih krvnih zrnaca. Zbog toga se osećamo umorno i slabo. Anemija takođe može nastati zbog nedostatka gvožđa u telu.

Osip – Znaci da nam nedostaje B6 mogu se pojaviti na koži jer telo prolazi kroz hemijske promene. To najčešće dovodi do ljuskavog osipa, koji svrbi, obično se javlja na licu i naziva se seboroični dermatitis. Osip vremenom može postati sve očigledniji, a ako nedostaje u manjim količinama simptomi se mogu javiti mesecima ili godinama kasnije.

Suve, ispucale usne – Usta mogu da budu idealno mesto da se uoči nedostatak B6 vitamina. Usne su obično ljuskave, a uglovi ispucali. Dešava se i da jezik bude otečen.

Slab imuni sistem – Nedostatak B6 vitamina može otežati telu da se odbrani od infekcija i bolesti i to stanje može da se pretvori u začarani krug. Rak i druge bolesti, na primer, mogu da iscrpe zalihe B6 vitamina.

Utrnule ruke ili stopala – Trnu vam prsti? Da li vam i stopala utrnu? Krivac može biti nervni poremećaj koji se naziva periferna neuropatija, a nedostatak B6 vitamina može da pokrene ovaj problem. On i drugi vitamini B grupe, kao što je B12, neophodni su za održavanje zdravih nerava.

Jutarnja mučnina – Budućim majkama je potrebno više vitamina B6 u ishrani nego bilo kome drugom. Jutarnja mučnina ili povrćanje mogu da se reše uz dodatak B6 vitamina, ali samo uz savet lekara.

Zbunjenost – Vitamin B6 pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja. Ako primetite da se osećate zbunjeno ili tužno, posebno ako ste stariji, razlog može da bude nedostatak ovog vitamina. Manjak ovog vitamina može da poveća verovatnoću da osoba postane depresivna nakon moždanog udara, preloma kuka ili druge teške bolesti. B6 ponekad radi u tandemu sa drugim B vitaminima i ako se iscrpe to može da uspori mentalne sposobnosti čoveka.

Rak – Nizak nivo B6 vitamina može da ukaže da čovek ima karcinom. Istraživači ne znaju tačno zašto, ali, studije su povezale nedostatak B6 sa rakom želuca i jednjaka. Nedostatak ovog vitamina takođe može da poveća verovatnoću da osoba dobije rak izazvan steroidnim hormonima, kao što su rak dojke i prostate.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading