CURI VAM PLJUVAČKA DOK SPAVATE Kada saznate uzrok, neće vam biti svejedno
Foto: Shutterstock

Kada smo budni, budni su i naši mišići lica i kontrolišu da pljuvačka "ne pobegne" tamo gde joj nije mesto. Međutim, tokom spavanja lice se opušta, pa se mnogi ljudi bude sa prljavim jastucima.

Možda se pitate zašto toliko slinite u ustima tokom spavanja, ali istina je da se pljuvačka manje proizvodi kada spavamo. Uglavnom se radi o položajima za spavanje i mišićima lica, zbog čega curi.

Doktor otkrio prednosti takozvanog "balavljenja" tokom spavanja. Koliko god da vam je zbog toga neprijatno, ne brinite, to uopšte nije loša vest.

Nedostatak normalnog noćnog odmora negativno utiče na funkcije mozga. Ukoliko se ne naspavamo, naš mozak nema vremena za obradu informacija, da se "očisti" toksina i "poslaže" sve što nam se desilo u toku dana.

Faza dubokog sna i salivacije, odnosno lučenja pljuvačke

Spavanje ima nekoliko faza koje manje-više isto traju. Glavna faza je poznata kao brzo kretanje očiju (REM). Tokom REM faze, telo pada u dubok san, koji je neophodan za telo. U ovoj fazi, neki neurotransmiteri su blokirani da isključe pokrete mišića zbog kojih bismo se probudili tokom noćne more. Stoga, u fazi dubokog sna, dolazi do ove salivacije, odnosno nevoljnog lučenja pljuvačke.

Prema dr Horheu Abelu Salinasu, "funkcije mozga su isključene radi pravilnog odmora i oporavka - neko vreme čovek čak prestaje da guta pljuvačku, a zatim počinje da je eliminiše tako što je izbacuje na usta".

Zapravo, to znači kada se dobro odmarate, vaše telo se potpuno opušta, pa tako vam se nesvesno otavraju usta i ispuštate pljuvačku. To znači da se svi procesi spavanja odvijaju normalno.

Dakle, ako spavate i cvuri vam pljuvačka to znači da je san kvalitetan, a što veoma pozitivno utiče na vaše zdravlje.

"Ne treba da se stidite salivacije, jer je to prirodna pojava. Moramo samo da se pobrinemo da pravilno dišemo i da u snu ne dođe do prekida disanja", kaže Salinas.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading