PRIRODNO SREDSTVO ZA MRŠAVLJENJE Ova biljka pomaže i kod snižava holesterol i šećer u krvi
Foto: pexels.com

Obe vrste duda su kultivisane, sa tim što se crni kultiviše mnogo ređe od belog duda. Samoniklo rastu u šumama, po obodima šuma, međa i pored puteva.
Ranije je bio veoma rasprostranjen dok se danas sve ređe nalazi.
I crni i beli dud imaju ista lekovita svojstva. U lekovite svrhe se koristi plod, suvi i sveži list i kora od korena duda.

Prema istorijskim nalazima, drevni kineski iscelitelji pravili su tinkturu protiv zubobolje od kore belog duda i lek za prehladu i grip od listova ove biljke. S druge strane, beli dud služio je kao blagi laksativ i prirodni lek za vrtoglavicu, visok krvni pritisak i dijabetes.

Lekovitost

Danas se plodovi i lišće belog duda koriste za pravljenje dodataka koji pomažu u snižavanju nivoa holesterola i šećera u krvi. Ovi delovi biljke su zajedno sa njenom korom široko proučavani zbog svojih kardiovaskularnih i metaboličkih zdravstvenih koristi. Na primer, u nedavnom istraživanju američki i južnokorejski istraživači identifikovali su i koru belog duda kao odličan izvor flavonoida koji suzbija apetit.

PRIRODNO SREDSTVO ZA MRŠAVLJENJE Ova biljka pomaže i kod snižava holesterol i šećer u krvi

Foto: pexels.com

 

Mladi, zdravi i potpuno razvijeni listovi beru se tokom leta i suše u tankom sloju u hladu. Od plodova se cede sokovi i pripremaju džemovi i sirupi protiv upale grla i nosa a sveži plodovi koriste se kod zatvora.
U plodu, osim šećera, ima  voćnih kiselina, pektina, dosta vitamina i mineralnih soli te su stoga veoma korisna hrana.

List duda sadrži dosta vitamina C. Koristi se kao diuretik i protiv šećerne bolesti. Pozitivno dejstvo na smanjenje nivoa šećera u krvi,lista i kore od korena duda, dokazala je i naučna studija pa se ova mešavina lista i kore od korena duda koristi i u farmaceutskoj industriji.

Sok od ploda duda se upotrebljava za smanjenje visoke telesne temperature i neuredne stolice. Kora od duda se koristi za regulisanje probave a dobro dejstvo ima i kod uklanjanja crevnih parazita.

Sok od ploda duda se koristi za lakše iskašljavanje, znojenje i lakše izmokravanje. Sok deluje i antiseptično, sa njim se ispiraju usta i grlo u slučaju blažih zapaljenja.
U kozmetičke svrhe čaj od  lista duda se koristi za uklanjanje pega sa lica.

Sok od ploda duda

U 3 kg dudinja i 2 l vode dodajte 30 gr vinske kiseline, ostavite 24 sata, procedite, kuvajte sa šećerom (odnos soka i šećera 1:1) na laganoj vatri i skidajte penu. Sok ukuvajte do željene gustine i pijte ga razblaženog sa vodom.

Čaj od lista duda

50 g usitnjenog lista duda prelijte sa pola litra vrele vode i ostavite poklopljeno 10 sati, uz povremeno mešanje, procedite i pijte čaj od duda tokom dana.

Ovaj čaj je namenjen za dijabetičare.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading