Iskoristite lekovitost bosiljka: Napravite ovaj čaj i zaboravite na glavobolje
Foto: Freepik

 Veoma je važno pravilno ga pripremiti. Pustite šolju vode da proključa, skinite sa šporeta, pa dodajte šaku svežeg bosiljka ili punu supenu kašiku suvog, promešajte, obavezno poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i uživajte.

Ovako pripremljen čaj je odlično sredstvo protiv nervoze i anksioznosti, pomaže varenje i sprečava grčeve u stomaku. U kombinaciji sa hajdučicom i virkom bosiljak je dobar lek protiv bolnih menstruacija. Pomešan sa jednakim količinama nane i matičnjaka, bosiljak je odličan lek za prehlađen stomak i bolove u želudcu izazvane stresom i nerviranjem.

Bosiljak je odličan lek za glavobolju i migrenu. Ako je u pitanju glavobolja izazvana upalom sinusa najbolje je piti čist čaj od bosiljka. Za glavobolju u potiljačnom delu glave najbolje je bosiljak kombinovati sa istom količinom kamilice. Kada je migrena u pitanju najbolji rezultati postižu se čajem od jednakih delova bosiljka i lopuha. Obloge od hladnog infiza bosiljka pomažu kod svih vrsta glavobolje.

Bosiljka blagotvorno utiče i na organe za mokrenje. Protiv upale bubrega treba piti čaj od mešavine jednakih delova bosiljka, sitnice i zlatnice.

Zahvaljujući antiseptičnom esencijalnom ulju bosiljak je dobar lek za respiratorne infekcije, posebno ako su praćene visokom temperaturom. U tom slučaju meša se sa majčinom dušicom, anisom i zovom.

Kreme i sprejevi sa ekstraktom bosiljka su efikasni repelenti – teraju insekte. Ako vas ujede komarac ili pauk mesto ujeda dobro je istraljajte smrvljenim listom bosiljka. Pomešan sa pelinom, bosiljak je odličan lek protiv crevnih parazita.

Veoma je i cenjena začinska biljka. Đenovljani od svežeg bosiljka, maslinovog ulja, belog luka, pinjola i parmezana prave čuveni pesto đenoveze, sos u kom su u potpunosti sačuvani lekoviti sastojci. Naravno ovo važi za sveže pripremljen sos u kom nema veštačkih hemijskih dodataka.

Recepti

Protiv stresnih glavobolja

Sastojci:

  • 100 g bosiljka (Ocimum basilicum)
  • 150 g matičnjaka (Melissa officinalis)
  • 50 g gloga (Crataegus oxyachantha)

Priprema: Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procediti i popiti po želji blago zaslađeno medom.

Protiv migrene

Sastojci:

  • 100 g bosiljka (Ocimum basilicum)
  • 100 g lopuha (Petasites sinenis)

Priprema: Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 20 minuta. Procediti i popiti po želji blago zaslađeno medom.

Protiv nazeba i prehlada

Sastojci:

  • 100 g bosiljka (Ocimum basilicum)
  • 100 g majčine dušice (Thymus serpyllum)
  • 100 g zove (Sambucus nigra)

Priprema: Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procediti i popiti po želji blago zaslađeno medom. Piti tri šolje na dan. Koristiti i tinkturu ehinacee 20 kapi ujutro i uveče.

Protiv upale bubrega

  • 100 g bosiljka (Ocimum basilicum)
  • 100 g latnice (Solidago virgo-aurea)
  • 100 g sitnice (Hernaria glabra)

Priprema: Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 45 minuta. Procediti i popiti tri šolje u toku dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading