NAJLEKOVITIJI ZAČIN NA SVETU Veruje se da samo nekoliko pramenova ove biljke, isceljuje više od 40 bolesti, čak i rak
Foto: pexels.com

 

Istraživanja sprovedena u poslednjih nekoliko godina pokazala su da je šafran pravi eliksir zdravlja. Ovaj prastari začin nekada je bio cenjeni posed kraljevske porodice i elita. Od grčke kulinarske kulture do indijskog kulinarskog nasleđa, ovaj vrhunski začin obeležio je svoj put širom sveta.

Šafran sadrži impresivnu raznolikost biljnih sastojaka koji deluju kao antioksidansi – molekule koje štite vaše ćelije od slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Značajni antioksidanti šafrana uključuju krocin, kroketin, safranal i kaempferol.

Crocin i crocetin su karotenoidni pigmenti i odgovorni su za crvenu boju šafrana. Oba jedinjenja mogu imati antidepresivna svojstva, zaštititi moždane ćelije od progresivnog oštećenja, poboljšati upalu, smanjiti apetit i pomoći u gubitku težine.

Safranal daje šafranu prepoznatljiv ukus i aromu. Istraživanja pokazuju da to može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i sposobnost učenja, kao i zaštititi vaše moždane ćelije od oksidativnog stresa

Na kraju, kaempferol se nalazi u cvetnim listovima šafrana. Ovo jedinjenje je povezano sa zdravstvenim koristima, kao što su smanjena upala, antikancerogena svojstva i antidepresivna aktivnost .

Šafran je bogat biljnim jedinjenjima koja deluju kao antioksidanti, kao što su krocin, kroketin, safranal i kaempferol. Antioksidanti pomažu u zaštiti vaših ćelija od oksidativnog stresa.

Čaj od šafrana

U 150 ml ključale vode staviti 5- 6 stigmi prvog srpskog šafrana, zasladiti po želji i pustiti da odstoji 6-7 minuta. Promešajte i počnite da uživate.

Može poboljšati raspoloženje i lečiti depresivne simptome

Šafran je dobio nadimak „sunčani začin“. To nije samo zbog svoje posebne boje, već i zbog toga što vam može pomoći da poboljšate vaše raspoloženje.

U pregledu pet studija, suplementi šafrana bili su značajno efikasniji od placeba u lečenju simptoma blage do umerene depresije.

Ostale studije su pokazale da je uzimanje 30 mg šafrana dnevno jednako efikasno kao i fluoksetin, imipramin i citalopram – konvencionalni tretmani za depresiju. Pored toga, manje ljudi je iskusilo nuspojave od šafrana u poređenju sa drugim tretmanima

Šafran može pomoći u lečenju simptoma blage do umerene depresije.

Može imati svojstva koja se bore protiv raka

Šafran je visok u količini antioksidanata koji pomažu da se neutrališu štetni slobodni radikali. Štete od slobodnih radikala su povezane sa hroničnim bolestima, kao što je rak.

NAJLEKOVITIJI ZAČIN NA SVETU Veruje se da samo nekoliko pramenova ove biljke, isceljuje više od 40 bolesti, čak i rak

Foto: pexels.com

 

U studijama sa epruvetama, pokazalo se da šafran i njegova jedinjenja selektivno ubijaju ćelije raka debelog creva ili da suzbijaju njihov rast, ostavljajući normalne ćelije neozleđene.

Ovaj efekat važi i za kožu, koštanu srž, prostatu, pluća, dojku, grlić materice i nekoliko drugih ćelija raka.

Štaviše, studije iz epruvete su otkrile da krocin – glavni antioksidans u šafranu – može da učini ćelije raka osetljivijim na hemoterapijske lekove...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading