Pazite na svoju ishranu: Ove namirnice izbegavajte, loše utiču na štitnu žlezdu
Foto: Pixabay

Nedovoljno aktivna tiroida ne proizvodi dovoljno hormona, zbog čega se javlja umor, depresija, višak kilograma.

Dr Hong Li, endokrinolog iz Zdravstvenog adventističkog centra u Ilinoisu savetuje koje bi namirnice osobe koja imaju hipotireozu trebalo da uzimaju, kako bi smanjile potebu za lekovima.

Losos

Posebno se preporučuje osobama sa Hašimoto sindromom. Rezultati istraživanja ukazuju da ove osobe imaju niži nivo vitamina D. Losos je odličan izvorvitamina D, kao i pomorandže, mleko i jaja.

Brazilski orah

Prema dr Li samo dva brazilska oraha dnevno dovoljna su da telo bude snabdeveno dovoljnom količinom selena. Selen je neophodan za normalno funkcionisanje tirioide i omogućava asimilaciju vitamina C i E. Selena najviše ima u ribi i morskim plodovima, u namirnicama bogatim proteinima, spanaću, pepečurkama, belom luku. Ipak, brazilski orah je pravi rudnik ovog minerala. Selen igra ključnu ulogu u jačanju obrambenog sistema, borbi protiv starenja, kao i u sprečavanju bolesti srca i pojave kancera, pre svega prostate i debelog creva.

Beli pasulj

Šoljica kuvanog belog pasulja sadrži 8 mg gvožđa, minerala koji nedostaje mnogima, a posebno ženama u menopauzi. "Uzimanje dovoljne količine magnezijuma je važno jer njegov nedostatak može oštetiti delovanje enzima koji proizvode hormone tiroide", kaže dr Li. Žene u dobi od 19 do 50 godina trebalo bi svakodnevno da uzimaju 18 mg gvožđa, a muškarci i žene od 51 i više godina 8 mg. Apsorpciju gvožđa može pojačati hrana bogata vitaminom C, na primer zelena salata začinjena limunom, ili salata od pasulja sa limunom. Gvožđe može da smanji učinak lekova za tiroidu, tako da ga treba konzumirati četiri sata pre i četiri sata nakon uzimanja leka.

Soja

Konzumacija pogrešnih namirnica od soje ili preteran unos soje, može loše da utiče na tiroidu. Mineral jod je bitan za izgradnju hormona štitne žlezde, ali soja sadrži spojeve izoflavona koji blokiraju jod. Dobro je ograničiti unos soje i uopšte hrane koja sadrži prerađene izolate proteina iz soje (kao što je protein soje u prahu, proteinski štapići od soje i šnicle, jer obično sadrže višu količinu izoflavona).

Kupusnjače

Kelj, brokoli, prokelj, kupus, karfiol su inače vrlo zdravi, ali sadrže enzime koji mogu da ometaju proizvodnju hormona tiroide kaže Li. Količina čini razliku, nekoliko porcija kupušnjača nedeljno je u redu, ali svako jutro stavljati kelj u smuti nije najbolja ideja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading