SAČUVAJTE SE OD UPALA I VIRUSA:  Četiri namirnice, koje su obavezne u zrelim godinama, bez kojih organizam ubrzano propada
Foto: Pixabay

Jedna od najistraženijih posledica starenja je smanjenje funkcionisanja imunog sistema. Imuni sistem starijih osoba ne reaguje slabije samo na nove uzročnike bolesti već i na uzročnike bolesti sa kojima su se osobe već srele u prošlosti. Posledica toga je da su starije osobe osetljivije na zarazne bolesti poput npr. gripa.

S druge strane, upale koje se javljaju zbog urođenog imunog sistema su intenzivnije i dugotrajne. Zbog toga se kod starijih osoba češće javljaju inflamatorne bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti kao i osteoartritisa.

Već u pedesetim godinama potrebno posebno povesti računa o njemu kako bi ispravno obavljao svoju funkciju i štitio nas od bolesti.

Nutricionistkinja Šeri Kasper kaže da su sledeće namirnice najvažnije.

Spanać

Ako imate više od 50 godina, redovno jedite spanać koji se smatra superhranom. Sadrži folat koji pomaže telu da gradi nove ćelije i menja DNK, bogat je vlaknima i antioksidantima koji imaju blagotvorno dejstvo na ceo organizam.

Jogurt

Održava balans dobrih i "loših" bakterija u organizmu, a 70 odsto imunog sistema nalazi se u našem stomaku. Jogurt sadrži probiotike zbog čega je odličan za jačanje dobrih bakterija, povećavanje njihovog broja i raznovrsnosti. Sadrži i vitamin D koji je osvedočeno važan za imunitet...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading