DOKTORKA IZ HITNE POMOĆI OBJAŠNJAVA: Pad pritiska i gušenje su signali da je život ugrožen, dve stvari morate odmah uraditi!
Foto: Screenshot/RTS

Alergije su trenutno aktuelne, u domenu Hitne pomoći je anafilaksa, najteža vrsta reakcije.

Najveći deo posla tu radi ekipa na terenu ali postoje i načini da se zaštitimo i olakšamo im posao ako unesemo opasni alergen.

"Moramo da damo par saveta, pošto ide sezona putovanja i ljudi napuštaju gradove, odlaze na selo ili planinu, more... Daleko od kuće se mogu dogoditi jake reakcije, anafilaksa se može razviti za par sekundi, do par sati, a opasna je po život", upozorila je doktorka Danijela Jevtić.

Simptomi anafilaktičkog šoka su raznovrsni - gušenje, osećaj panike, gubitak svesti, modra koža, pad pritiska...

"Ako se osobi dogodi anafilaksa, položite je horizontalno s blago uzdignutim nogama i odmah pozovite 194, istog trenutka ide taj poziv jer je u pitanju životna ugroženost", rekla je ona.

Ako znate na šta ste alergični, to mora znati i vaša okolina. Prepoznaće šta se događa i odreagovaće na vreme, što može da vam spase život.

"Imajte kod sebe narukvicu na kojoj to piše, kao i epipen. Roditelji bi u školi trebalo da kažu na šta je dete alergično, na vašem radnom mestu moraju znati ako imate alergiju", kazala je doktorka.

Ali, ako ne znate, budite veoma pažljivi. Hrana, lekovi i insekti su među najjačim izvorima alergena.

"To su pre svega orašasti plodovi, riba, morski plodovi, meso, mleko, jaja, pšenica. Od lekova, uglavnom penicilinski preparati. U avionu, hotelu ili drugim mestima možete biti izloženi nekom od alergena. Uvek ostavite pisani trag, u knjižici neka vam piše na šta ste alergični, i pazite se, nosite duge nogavice i pokrivajte kožu zbog insekata", rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading