BACAMO IH U SMEĆE, A KUPUJEMO BESKORISNE SUPLEMENTE: Pet namirnica koje ne koristimo, a riznica su zdravlja
Foto: Pexels

Čisteći voće i povrće, često bacamo više nego što bi zaista trebalo. Ove namirnice pune su hranljivih sastojaka, pa ne samo da gubimo novac pogrešnim čišćenjem, već i važne vitamine i minerale iz ishrane.

1. Kora crvenog luka

Verovali ili ne, kora crvenog luka sadrži supstancu kvarcetin koja snižava krvni pritisak i tako štiti kardiovaskularni sistem. Kada pripremate kuvanje, možete ga staviti u lonac i kuvati sa ostalim sastojcima i vaditi kašikom pre služenja obroka.

2. Listovi brokolija i stabljike blitve

Lisnato zeleno povrće krije mnoštvo hranljivih sastojaka. Listovi brokule sadrže vitamine A i C i kalcijum, a stablo blitve sadrži vitamin K i karotenoide koji deluju kao antioksidanti. Zato je dobro koristiti ih sa ostatkom voća. Ova količina vitamina sigurno bi odgovarala vašem telu, a dobićete je u samo jednom obroku.

3. Seme dinje

Seme dinje je verovatno prvo što bacimo kada otvorimo ovo letnje voće. Ali ovo je pogrešan potez, jer su ova semena puna proteina, dijetetskih vlakana, magnezijuma i vitamina E. Koristite trik kao kod bučnih semena - očistite ih i ispecite u rerni sa malo maslinovog ulja.

4. Listovi celera

Celer je zdravstvena bomba koja sadrži izuzetno važne minerale i vitamine. Mnogi takođe zaboravljaju da gornji deo voća krije važne hranljive sastojke, posebno mineral magnezijum koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju. Dakle, koristite celu celer, isecite ga na komade i dodajte sezonskim čorbama i čorbama.

5. Kora pomorandže

Ako imate domaće pomorandže koje se ne prskaju, obavezno koristite i njihove kore. Bogato je vlaknima koja pozitivno deluju na probavni sistem, ali i vitaminom C koji će ojačati celo telo. Najbolje je da ga naribate na mesu, dodate u desert ili osušite na suncu šećerom i tako napravite prirodnu poslasticu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Duca

01.06.2021 10:37

Gde da nađem pomorandžu sa neprskanom korom? Pre 40-tak godina je postojala, ali sad?