TOKSIKOLOZI DALI ODGOVOR Tunjevina postaje otrov ako je jedete ovoliko često
Foto: Stock/Foto: Freepik

Tuna je pobednik kada su u pitanju kombinacije. Odličan je u salati, namazu, sosu, ali i kada se jede samostalno. Bilo bi lako jesti tunjevinu svaki dan bez dosade, ali da li je bezbedno? Ako ste čuli upozorenja o živi i ribi, možda se pitate da li bi trebalo da smanjite unos tunjevine.

"Dobijam mnogo pitanja o ovome u svojoj medicinskoj toksikološkoj praksi“, kaže medicinski toksikolog dr Keli Džonson-Arbor. Dodavanje ribe vašoj ishrani ima veliki nutritivni efekat. Dr Džonson-Arbor navodi poboljšanje zdravlja srca i smanjeni rizik od raka kao samo neke od zdravstvenih prednosti jedenja ribe.

"Mnoge vrste ribe, uključujući tunjevinu, predstavljaju zdrav izbor za ishranu i pružaju mnoge korisne hranljive materije, uključujući omega-3 masne kiseline, holin, gvožđe i proteine", kaže ona, dodajući da su ovi hranljivi sastojci neophodni za razvoj mozga i takođe podržavaju sveukupno zdravlje.

Međutim, ona ističe da riba može da sadrži i živu koja je toksična za ljude. 

"Riba može da se kontaminira živom prirodno kroz životnu sredinu ili kroz industrijske procese",  objašnjava dr Džonson-Arbor.

Ona objašnjava da kada živa uđe u vodene tokove, riba je konzumira i tako se bioakumulira u lancu ishrane. Veće ribe, uključujući tunu, sabljarku i ajkule, verovatnije će sadržati veći nivo žive od manjih riba.


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading