Top pet: Najbolji čajevi za mršavljenje
Foto: Shutterstock

Uz dodatak čajeva za mršavljenje i dobro isplanirane ishrane, videćete kako se kilogrami tope, a telo postaje zgodnije i lepše.

Ali postavlja se pitanje, koji čaj odabrati?

Zeleni čaj za mršavljenje

Poznato je da je ovaj čaj jedno od najzdravijih pića na planeti. Pun je antioksidanata koji imaju snažne efekte na naš organizam. Smatra se i jednim odnajboljih napitaka za mršavljenje. Katehini koji se nalaze u zelenom čaju  su jedan od aktivnih sastojaka koji utiču na smanjenje telesne težine i sprečavaju nakupljanje masnih naslaga.

Ovaj prirodni zeleni čaj za mršavljenje je odličan stimulans koji pomaže vašem telu da brže sagorevate masti. Učinak je duplo veći kod ljudi koji redovno vežbaju.

Zeleni čaj  sadrži kofein i to u količini od 24 – 40 mg a to je sasvim dovoljno da se lakše razbudite ujutru i da lakše obavljate sve aktivnosti koje vas čekaju tog dana. Dosta često ga preporučuju kao zamenu za kafu jer je mnogo zdraviji. Čaj sadrži zanemarljiv broj kalorija pa je zbog toga  dijeta sa zelenim čajem nešto što trebate probati.

Ukoliko razmišljate šta to ovaj čaj razlikuje od drugih napitaka za mršavljenje odgovor je to što redovnim ispijanjem zelenog čaja vaš apetit se smanjuje, pa dijeta postaje podnošljiviji pojam.

Crni čaj za mršavljenje

Crni čaj je sličan zelenom čaju, ali ima neznatnih razlika u sastavu. Prave se od istog lišća, ali je razlika u procesu obrade. Flavonoidi prisutni u čaju su ti po kojima se crni čaj razlikuje od zelenog , a upravo oni obećavaju da izgubite višak kilorgama. Dok kod zelenog čaja preovlađuju katehini, ovde glavnu ulogu imaju teaflavini i tearubigini.

Digestivni enzim lipaza se umanjuje konzumacijom crnog čaja. Ovaj enzim pomaže varenje masti. Kako se one slabije vare zbog nedostatka lipaze, masti bivaju izbačene iz organizma pre nego apsorbovane.

Kako se priprema crni čaj?

Kašićicu crnog čaja prelijete sa 250 ml vrele vode. Nakon 10-ak minuta koristite i pijete.

Kada pijete crni čaj, dobijete i dosta kofeina koji deluje kao sagorevač masti. Najbolji način da upotrebite crni čaj za mršavljenje jeste da njime zamenite druge visokokalorične napitke koje koristite tokom dana. Ovako se ujedno rešavate i celulita.

Čaj od koprive za mršavljenje

Evo i jedne široko rasprostranjene biljke kod nas koja vam može pomoći da smršate. Čaj od koprive možda ne topi masne naslage, ali pomaže da se organizam očisti od metaboličkog otpada.

Smanjenje metaboličkog otpada kroz limfni isistem omogućava organizmu da bolje i energičnije radi, a onda je i potrošnja kalorija bolja.

Kako se koristi čaj od korpive za mršavljenje?

Da biste pripremili čaj od koprive potrebno je da kašiku čaja od lista koprive prelijete vrelom vodom. Ostavite 10 minuta, pa pijte. Onako usput, čaj od koprive je odličan i protiv celulita.

Čaj od nane za mršavljenje

Ovaj čaj  deluje umirujuće na ceo organizam i pun je magnezijuma.

Inače, čaj od mente smanjuje apetit i pomaže u razgradnji masnoće.

Ovakav čaj za mršavljenje se pravi od osušenih listova nane, koji se prelivaju vrućom vodom. Poseduje toliko dobrih stvari da je možda jedan od najzdravijih čajeva. Najbolje se pokazao kao lek kod stomačnih tegoba ali i za smirenje i kod nesanice.

Osim toga pomaže kod varenja hrane, jača imunitet, zbog specifičnog ukusa peperminta otklanja neprijatan zadah, umanjuje stres i nervozu, dobar je u lečenju upala i mršavljenju.

Čaj od mente možete koristiti i kod skidanja viška kilograma. Nana pomaže u boljem varenju hrane, smanjuje apetit i sprečava nagomilavanje sala i štetnih stvari u organizmu.

Čaj od hibiskusa

Kao i drugi biljni čajevi i čaj od hibiskusa ima vrlo malo kalorija.

On ima opor ukus pa ga mnogi zaslađuju raznim stvarima kao što je stevia, medci i veštački zaslađivači. Ukoliko želite da čaj za mršavljenje skine koji kilogram viška na vašem telu  izbegavajte zaslađivanje čaja i pijte ga bez ičega. U početku će vam biti teško jer morate da se naviknete na taj ukus.

Umesto zaslađivača probajte da dodate začine kao što su cimet, karanfilić, muskantni oraščić ili đumbir.

Ovaj čaj je pun C vitamina i bogat antioksidantima pa je to jedan razlog više da ga uvrstite u svakodnevnu upotrebu. Ne sadrži kofein, ima jako malo kalorija i možete ga piti i toplog ali i hladnog.

Čaj od hibiskusa je dobar i za : snižavanje krvnog pritiska, snižavanje nivoa holesterola u krvi, štiti jetru, ima antikancerogena svojstva, antibakterijska svojstva, ublažava menstrualne bolove, ima antidepresivna svojstva, poboljšava varenje i dr.

Ukoliko u ishrani koristite hranu bogatu ugljenim hidratima, šećerom, skrobom povećavate rizik od gojenja i nagomilavanja sala. Međutim, ukoliko u svoju svakodnevnu ishranu ubacite čaj od hibiskusa možete sprečiti najgore – gojaznost.

Ekstrakt hibiskusa drastično smanjuje apsorpciju skroba i glukoze i pospešuje mršavljenje. Ovaj napitak za mršavljenje sprečava proizvodnju amilaze, koja opet povećava apsorpciju ugljenih hidrata i skroba.

Zbog svega ovoga je hibiskus jedan od glavnih sastojaka u mnogim preparatima za mršavljenje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading