Pravila koja ne treba da pošujete: Saveti koji vam neće pomoći da smršate
Foto: Shutterstock

Kada je gubljenje kilograma u pitanju, mnogi bi voleli da to napreduje brže i lakše, pa često primenjuju opšte prihvaćene savete, za koje nisu ni svesni da im zapravo ne koriste, a čak mogu i da naštete.

Evo šta ne treba da primenjujete:

Kada prestanete da jedete, nema nikakve veze s tim koliko ćete kilograma dobiti ili izgubiti. Ono što je bitno je koliko kalorija unosite svaki dan. Dakle, umesto da sebi date ograničeno vreme, kada da prestanete da jedete, dajte sebi dnevnu količinu kalorija.

Iako će 30-minutno trčanje sagoreti oko 270 kalorija, samo kardio nije najbolja upotreba vašeg vremena. Obavezno uključite trening snage, jer će vam mišići pomoći u sagorevanju kalorija.

U ponedeljak imate jednu, u utorak drugu kilažu! Ove fluktuacije imaju veze sa količinom vode koju zadržavate ili kada ste poslednji put imali nuždu. Iako potpuno normalne, one mogu biti obeshrabrujuće, pa čak i učiniti da se osećate manje motivisanim.

Spor i stabilan gubitak kilograma je najzdraviji, pa je tako i sasvim u redu da se vagate jednom nedeljno. Ali takođe pratite svoj napredak uzimajući u obzir nivoe energije, kondicionu izdržljivosti i kako vam odeća stoji.

Taj trening od 30 do 60 minuta ne daje vam zeleno svetlo da jedete picu i kolačiće ceo dan. Vežbanje kontrole porcija je od suštinskog značaja, jer ako jedete više kalorija, nego što ih potrošite, zapravo ćete dobiti na težini.

Iako vam isključivanje hleba, testenine, pirinča, peciva i voća može pomoći da brzo izgubite kilograme, sertifikovani dijetetičar Lesli Langevin, kaže da ne možete da izdržite ovu dijetu i da ne bi trebalo to da radite, jer su ugljeni hidrati ono što vašem telu treba za energiju.

Umesto da kažete "ne" svim ugljenim hidratima, ograničite količinu koju jedete i pobrinite se da ono što odaberete su složene ugljene hidrate, kao što su kinoa, ječam i hleb i testenine od celog zrna pšenice, a trebalo bi da se odlučite za pravu narandžu umesto ceđenog soka, jer će vas duže držati sitim.

Ovo zvuči kao da može da uspe, ali vaše telo je pametno. Ako ne jedete, ono skladišti masnoću, da bi se kasnije koristila za energiju, što čini gubitak težine nemogućim. Umesto da preskačete obrok, jedite češće male obroke, kako biste bili sigurni da trošite kalorije koje unosite.

Iako je manje kalorija, Lesli kaže da veštački zaslađivači izazivaju podjednako zavisnost kao i obični, što može izazvati želju za još slatkiša. Voda sa voćem ili biljni čajevi su mnogo zdraviji, a ako je nešto slatko za čim žudite, uzmite komad voća.

Pomama za ishranu 90-ih bila je vezana za malo masti, ali smo naučili da jedenje zdravih masti poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova "zapravo može pomoći da povećamo brzinu metabolizma i izgubimo više kilograma, nego ako jedemo malo masti".

To je samo okrutno. Pozitivno pojačanje je mnogo motivišuće, pa svaki put kada izgubite određeni broj kilograma, nagradite se opuštajućim časom joge ili manikirom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading