Pet mitova: Laži u koje ne treba da verujte u vezi menopauze
Foto: Shutterstock

Prelazak iz perimenopauze u menopauzu je normalan deo života svake žene, a nauka je dobro istražila ovo životno razdoblje. Ipak, o menopauzi i dalje postoji mnogo zabluda i bespotrebnih briga, a ovo su najčešće.

Menopauza počinje rano

Iako može da se dogodi da počne ranije ili kasnije, do menopauze uglavnom dolazi posle pedesete godine, a ona podrazumeva da menstruacija izostane 12 meseci.

Istina je da promene koje vode ka menopauzi, poznatije kao perimenopauza, zaista počinju ranije – od 45. godine.

Istraživanja su pokazala da u Americi tek oko pet odsto žena ulazi u menopauzu sa 40 i 45 godina i da samo jedan procenat žena to doživi pre četrdesete!

Menopauza teče uvek isto

Vrlo je malo žena koje mogu da kažu da su njihove menopauze izgledale identično. U pitanju je individualno iskustvo, iako su mnogi simptomi zajednički, poput valunga, noćnog znojenja, problema sa snom, depresije, smanjenog libida itd.

Menopauza traje kratko

Za većinu žena, ova promena može da potraje godinama, budući da perimenopauza počinje postepenim padom proizvodnje estrogena i progesterona, a kada će se to dogoditi i koliko će sve trajati zavisi od osobe do osobe.

Prema nekim istraživanjima, perimenopauza obično traje oko sedam godina, ali nije retkost ni da potraje duplo duže! Ipak, sve promene su postepene.

Menopauza donosi samo probleme

Većina žena koje prolaze kroz menopauzu ima blage simptome do umerenih, iako ima slučajeva žena kojima je izuzetno teško dok doživljavaju ove promene.

Međutim, ona donosi i neke pozitivne aspekte: nema više bolnih ciklusa, skupih higijenskih proizvoda, brige o neplaniranoj trudnoći...

Menopauza ubija libido

Ova životna faza ne prekida automatski seksualni nagon i još uvek možete voditi ispunjen seksualni život. Niži nivo hormona u perimenopauzi i menopauzi može da utiče na libido, ali to nije slučaj kod svakoga i nije nerešiv problem.

Određeni simptomi, poput vaginalne suvoće, mogu da otežaju odnose i učine ih neprijatnim ili čak bolnim, ali u prodaji su dostupni proizvodi koji rešavaju i ovaj problem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading