OBEZBEDITE IM NAJBOLJE USLOVE Kako odrediti nivo sunčeve svetlosti za sobne biljke?
Foto: Pexels

Srećom, za većinu biljaka unapred znamo koju količinu svetlosti žele.

Često je mnogo lakše odrediti koja količina sunca im je potrebna u dvorištu, a koja unutra. Napolju jasno možete da vidite gde je senka i gde sunce direktno udara.

Svetlost je suptilnija u zatvorenom prostoru, a da biste shvatili da li će kućna biljka da bude  srećna u vašem prostoru, korisno je da znate različite vrste osvetljenja koja imate u svom domu.

Postoje tri glavne vrste unutrašnjeg osvetljenja biljaka

Jarko svetlo

Jarko svetlo znači sunčani prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji prima direktno svetlo tokom celog dana. Trebalo bi da dobije najmanje pet do šest sati sunčeve svetlosti svakog dana, po mogućnosti više.

Briga o biljkama ponekad može da bude teža tokom zime, tako da se oduprite  iskušenju da biljku pomerite bliže prozoru.

Većina biljaka kojima je potrebna jaka svetlost neće moći da podnesu hladan vazduh koji se povećava što se približavate prozoru.

Indirektno svetlo

Indirektno svetlo se može naći na mestima sa prozorom okrenutim prema istoku ili u unutrašnjosti sobe koja prima puno svetlo sa prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.

Slabo osvetljenje

Mnoge sobe se kvalifikuju kao slabo osvetljenje, posebno zimi. Sobe sa prozorima okrenutim prema severu ili delimično zaklonjenim prozorima bi se kvalifikovale kao situacije sa slabom osvetljenošću.

Biljke i dalje mogu rasti u prostorijama sa slabom osvetljenošću uz dodatak veštačkog svetla.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading