Samo je jedna pravi izbor: Ova poza tokom spavanja je najbolja za odmor
Foto: Pixbay

Koja položaj spavanja je najdelotvorniji po vaš organizam, a koji treba izbegavati?

U položaju fetusa

“Ova poza našem nervnom sistemu može signalizirati da smo u begu ili u borbi, zbog čega nije sigurno zaspati. Umesto toga, preporučujem spavanje u otvorenom položaju jer pomaže slobodnom i rasterećujućem radu pluća i ljudima da duboko udahnu, savetuje Elina Vinel, naučnica iz Australije.

Spavanje na boku

“Spavanje na jednoj strani tela je najbolji položaj u kom možete zaspati. Preporučuje se upotreba jastuka pod glavom i uz telo. Iz neurološke perspective, perspektive mišića i disajnih puteva, to je najbolje za telo”, smatra dr Ron Erlih.

Spavanje na stomaku

“Ovo je najgori izbor. Tako se stavlja pritisak na mišiće glave, vrata, vilice, a takođe može i da optereti donji deo leđa i zadnjicu. Zamisliteda cedite mokre peskier. To je ono što se dešava vašim mišićima i zglobovima, dok spavate na stomaku”, ističe dr Ron.

Spavanje na leđima

Prema mnogim stručnjacima, upravo je spavanje na leđima najbolji izbor za dobro zdravlje i kvalitetan san.

“Dobro je spavati na leđima sa glavom, vratom i gornjim delom leđa u malo podignutoj poziciji. To pruža odmor za ramena i leđa, a takođe, pomaže kod refluksa, kada se želudačna kiselina vraća u jednjak”, kazao je dr Mark T. Braun.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading