BOLJI RECEPT OD OVOG NE POSTOJI Evo kao se pravi prava srpska gibanica, raskošna i vazdušasta
bonapeti.rs/printscreen

Naziv jela potiče od staroslovenskog glagola “gibati” koji označava talasasto kretanje tela.

Sastojci:

1kg kora za gibanicu (srednje debele kore)
1 kg kiselog sira (švapskog, sremskog, sitnog)
2dl mleka ako je neki suvlji sir
6 jaja
2 dl gazirane vode
2 dl ulja
so
Priprema:

U sir dodati žumanca, so, mleko, ulje i kiselu vodu. Belanca umutiti u čvrstu penu sa malo soli pa dodati u sir.

Šerpu premazati uljem. Šerpu obložiti korama tako da vise i sa strane šerpe. Uzimati koru po koru i zgužvanu je umočiti u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređati u šerpu jednu pored druge. Voditi računa da ne budu previše blizu jedna drugoj i da se ne natope previše filom.

Kad se popuni šerpu zgužvanim korama, preklopiti one delove kora sa strane i ušuškati gibanicu sa još jednom korom odgore.

Rernu zagrejati na 200 stepeni pa gibanicu peći oko 60-70 minuta pokrivenu Al folijom. Isključiti rernu i ostaviti još 15-tak minuta u rerni da se istišti. Vruću gibanicu izvaditi iz šerpe na tacnu. Seći kao tortu i služiti uz kiselo mleko.

Komentari (0)

Loading