KRALJICA UKUSA Sarma kakvu su spremali na dvoru Strfana Nemanje, 1 dodatak daje joj poseban šmek
Foto: Youtube/Printscreen

Prva asocijacija na srpsku kuhinju. Jelo za koje se veruje da je stiglo na Balkan zajedno sa Turcima tokom petovekovne vladavine. Ime potiče iz turskog rečnika, od reči sarmak što znači uviti, zaviti. Sarma nije iz turske kuhinje. Istorijski zapisi tvrde da se spremala još za Stefana Nemanju.

Vekovima je obavezna na slavama, proslavama, nedeljnom ručku. Savršena porcija zimske čarolije je neizostavna u jelovniku restorana domaće kuhinje. Nema potrebe pronalaziti razloge zašto probati i zavoleti sarmu. Dovoljno je probati je. Na prvi zalogaj sve postaje jasno.

Tradiconalnom srpskom jelu belo vino daje poseban šmek. Isprobajte da pripremite sarmu na ovaj način.

Potrebno je:

kiseli kupus
800 g mlevenog mesa
1 šargarepa
malo slanine
pirinač
½ glavice crnog luka
1,5 kašičica začinske paprike
1 šoljica belog vina
 lovorov list
suvo meso

Priprema:

Iseckajte sitno crni luk, šargarepu i slaninu, pa pomešajte. Dodajte mleveno meso i pirinač koji ste prethodno potopili u vrelu vodu na nekoliko minuta samo da omekša. Lepo sjedinite. Ako želite, možete da propržite luk, šargarepu, slaninu i meso. 

Začinsku papriku pomešajte sa vodom i pospite na dno šerpe. Preko stavite 2 lista kupusa. Zatim na svakom listu sarme isecite vrh i stavite punu kašiku mesa i uvijajte. Kada poređate prvi red sarmi, sipajte belo vino, pa nastavite da ređate. U sredinu stavite suvo meso.

Prelijte sa malo vode i stavite malo kima i lovorov list. Ako je potrebno u toku kuvanja dodajte još malo vode. 

Komentari (0)

Loading