KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA Narod se pita 3
Dejan Milićević

S obzirom na to da me urednici nisu kaznili jer sam dan zamenio za noć i treću nedelju zaredom gledam emisiju „Narod pita“, rešio sam da današnja kolumna bude završni deo trilogije o narodu koji se pita.

Narod manično zove kako bi se uživo uključio u emisiju posvećenu zadrugarima da bi javno rekao svoje mišljenje i stav o njima kao da je to od državne i životne važnosti?! Fasciniraju me baba-gospođe i baba-gospoda kojih ima u velikom broju, a da se bez izuzetka uključuju svake večeri. Srbima kao da je u dnevnu rutinu pored ispijanja turske kafe odlazak u prodavnicu po hleb i mleko na „to do“ listi i stavka da se uključe u emisiju „Narod pita“. Još fascinantnije je što vezu i dobiju! Iskreno, ljubomoran sam na njih jer shvatam da imaju srećne i potpuno sređene živote, pa noću zovu da sređuju i živote zadrugara. Pitam se dok ih slušam zašto me bog kazni kao da sam se na njega kamenjem bacao?!

Zovu tako babe po celu noć i hvale bivše stanare „bele kuće“. Obasipaju ih slatkim rečima, roditeljskom i prijateljskom ljubavlju, proglašavaju ih svojim nerođenim sinovima i kćerima, a neki se nude da ih usvoje i budu im staratelji. Slušam, i s obe se ruke krstim! Zovi ljudi iz Srbije, ali, nećete verovati, i iz celog sveta. Uključuju se iz Amerike, Švedske, Francuske i govore nekim čudnim jezikom koji ne postoji čak ni u Zadruzi, ali samo ga zadrugari razumeju. Javljaju se i pozivaju ih kod sebe u goste, u svoje domove i na imanja. Žele da im plate povratnu avionsku kartu i boravak. Jedna gospođa baba javno je molila voditelja da joj da broj Lepog Miće i obećala, pazite sad, da to nikome neće reći i da za to niko neće saznati. Kunem vas se životom i ranjenom dušom svom, da nije tužno, bilo bi smešno.

Fascinira me i činjenica da je svaki, ali apsolutno svaki pojedinac naroda koji se pita potencijalni zadrugar. Jednostavno ima tu rijaliti auru i habitus koji se čuje i oseti kroz telefonski poziv. Vođe fan grupa su posebna fela. Njih ne bi mogao da definiše ni vrhunski psihijatar, a kamoli ja koji treći put pokušavam da vam dočaram šta se noću dešava na Pink televiziji.

Zaključak je nažalost poražavajući, banalan i prost. Zadrugari su savremene zvezde medijskog sistema Srbije. Oni deluju u svom posebnom prostoru koji su sagradili prodavanjem svoje intime za sitan novac. Oni imaju fanove kakve nemaju ni najveće muzičke domaće zvezde. Protiv njih se zasad ne može.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading