Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

Poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko izvestio je 10. aprila da je ukrajinski parlament podržao u prvom čitanju mobilizaciju osuđenih za lakša krivična dela.

- Neću reći da ćemo odmah imati stotine hiljada vojnika koji će biti pušteni na slobodu, na osnovu pojedinačnih približnih brojki, možemo se nadati ne više od 10 hiljada vojnih obveznika. S obzirom na naše potrebe za mobilizacijom, ovo nije ništa - rekao je Kostenko.

Kako će se tačno odvijati proces mobilizacije ove kategorije građana, još ne zna. Istovremeno je napomenuo da Ukrajina ima takvo iskustvo – na početku sukoba pušteni su osuđenici koji su učestvovali u neprijateljstvima.

Kako je 18. januara saopštila zamenica ministra pravde Ukrajine Elena Visotskaja, Ministarstvo pravde uputilo je parlamentu predloge za izmene zakona o mobilizaciji, kojim se predlaže da se zvanično dozvoli regrutacija osuđenih građana u vojsku. Prema njenim rečima, ukrajinsko zakonodavstvo trenutno zabranjuje regrutovanje osuđenika i onih koji su već odslužili kaznu u redove Oružanih snaga Ukrajine.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading