Eksplozija
Foto: Printscreen/Twitter

Prema izvoru "Ukrajinske Pravde", avion je pao između ruskih gradova Jeisk i Krasnodar. Ruski Telegram kanali navode da su stanovnici naselja Trudovaja Jermenija na Krasnodarskoj teritoriji bili svedoci pada letelice zahvaćene plamenom.

Proizvodnja protivvazdušnih sistema S-200 počela je u Sovjetskom Savezu pre 60 godina. Kasnije je sustav nekoliko puta modernizovan.

U julu 2023. godine Rusi su počeli da izveštavaju o napadima na objekte u Rusiji i na ukrajinskim teritorijima projektilima lansiranim sa sistemom S-200. Prema Rusima, Ukrajinci su modernizovali ove sisteme PVO za pokretanje napada na zemaljske mete raketama 5B28.

 

 

Sa druge strane, deo izvora tvrdi da je avion zapravo greškom oborila ruska PVO. Ihor Romanenko, bivši zamenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine odgovoran za PVO, otkrio je da su ukrajinski vojnici obučavani za napade na kopnene ciljeve sistemima S-200.

Britanske obaveštajne službe potvrdile su da Oružane snage Ukrajine koriste S-200 kao balističku raketu za napad na zemlju.

Izvor je rekao da je svih 10 Rusa u avionu ubijeno. Među njima je bilo pet majora, tri kapetana, jedan narednik i jedan poručnik.

Trenutno se procenjuje da ruska vojno-transportna avijacija ima sedam AWACS aviona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading