Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Peking zahteva da Ukrajina odmah ukloni svih 14 kineskih kompanija sa liste preduzeća koje je Kijev označio kao "međunarodne sponzore rata", prenosi "Rojters".

Ovaj potez usledio je nakon što je kineski ambasador prošlog meseca saopštio ukrajinskim zvaničnicima da je prisustvo kineskih kompanija na pomenutoj listi štetno za diplomatske odnose dve države.

"Kina se čvrsto protivi stavljanju njenih kompanija na listu i zahteva da Ukrajina odmah ispravi greške, kako bi uklonila negativne posledice", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine za "Rojters".

Od 48 međunarodnih kompanija na ukrajinskoj "crnoj listi", 14 je iz Kine, dakle više od bilo koje druge države.

"Ambasador nam je rekao da crna lista može negativno uticati na naše odnose", izjavio je visoko pozicionirani ukrajinski zvaničnik i dodao da Peking nije jasno definisao potencijalne posledice.

Ukrajinska lista "međunarodnih sponzora rata" sastoji se od kompanija koje i dalje posluju sa Ruskom Federacijom. Lista ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, i služi isključivo kako bi se ugrozila reputacija nabrojanih preduzeća, a sve sa ciljem prekidanja njihovih odnosa sa Rusijom i smanjivanjem "finansijskih i tehnoloških kapaciteta Moskve". 

Na ukrajinskoj "crnoj listi", između ostalih, nalaze se kineske kompanije "Alibaba", "Državna naftna korporacija", "Državna ofšor naftna korporacija" i "Petrohemijska korporacija", i one su ujedno neke od najvećih na listi.

Takođe, Kina nije osudila rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, niti se priključila sankcijama koje su uvedene Rusiji. Kineski ministar odbrane Dong Džun je izjavio da će se kineska podrška Ruskoj Federaciji povodom "ukrajinskog pitanja" nastaviti, "uprkos tome što SAD i EU vrše konstantan pritisak na Peking".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading