(UKRAJINA UŽIVO) SNIMAK ZASTRAŠUJUĆEG POŽARA: U Belgorodskom okrugu dignuto u vazduh skladište sa municijom; Eksplozije u Harkovu (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

U toku su napadi ruskih snaga na delove Кijevske oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Oleksij Кuleba.

Naveo je da je najverovatnije reč o napadu dronova kamikaza i da su spasilačke službe na terenu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Кiril Timošenko izjavio je da su napadi izvedeni na vitalnu infrastrukturu.

"Još jedan udar dronova kamikaza na vitalne infrastrukturne objekte. Nadležne službe već rade na otklanjanju i dokumentovanju posledica granatiranja", napisao je Timošenko na Telegramu.

Poljski operater PERN saopštio je da je locirao mesto curenja na naftovodu "Družba" i dodao da nema znakova da je treća strana prouzrokovala štetu. 

 

BLOG UŽIVO

Pogođeno rusko skladište municije

22:55 - Ukrajinska vojska je u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja se graniči sa Ukrajinom, pogodila skladište municije, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

„Posle udara ukrajinskih oružanih snaga, eksplodiralo je skladište municije u jednom selu u Belgorodskoj oblasti“, naveo je Gladkov na Telegramu.

Ukrajina pokreće krivični postupak zbog ruskog raketiranja

22:31 - Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin rekao je danas da je njegova kancelarija pokrenula krivični postupak zbog ovonedeljnih ruskih raketnih udara na gradove širom Ukrajine.

Kostin je, na konferenciji za medije, nakon sastanka u Hagu sa predstavnicima Evropske jedinice za pravosudnu saradnju Eurojust, na kojoj je učestvovao zajedno sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karimom Kanom, opisao napade kao "klasičan teroristički akt".

Rusi evakuišu Herson

22:05 - Rusija je danas saopštila da će njene snage pomoći da se stanovnici okupiranog Hersona evakuišu u druge oblasti, dok Kijev nastavlja da ostvaruje pomake u ofanzivi za ponovno zauzimanje južnog ukrajinskog regiona

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništen UKR helikopter

21:35 - Ukrajinski helikopter Mi-8MSB uništen u zoni SVO u Ukrajini.

 

 

Zastrašujući požar u Belgorodskom okrugu (VIDEO)

21.05 - U Belgorodskom okrugu dignuto u vazduh skladište sa municijom – rekao je guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Truha na Telegramu.

 

 

Eksplozije u Harkovu

20.45 - Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Harkovu, prenosi Sputnjik na Telegramu.

RAKETNI UDARI NANOSE OZBILJNU ŠTETU Stiže pomoć za stanovnike Hersonske oblasti

20.43 - Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Husnulin, saopštio je danas da je ruska vlada odlučila da pomogne u organizovanju evakuacije stanovnika Hersonske oblasti u druge regione zemlje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Peskov: "Male šanse"

20.15 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je malo verovatno da će se mirovni pregovori između Rusije i Zapada desiti u skorije vreme.

"Za dijalog je potrebno dvoje. Pošto Zapad ima veoma neprijateljski stav prema nama, malo je verovatno da bi se moglo razgovarati u skorije vreme“, rekao je Peskov u intervjuu za rusku TV, prenosi Tas s.

On je napomenuo da Turska i niz drugih zemalja nastavljaju sa pokušajima da posreduju u dijalogu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o perspektivama rusko-ukrajinskog dijaloga, Peskov je istakao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dekretom praktično obezbedio da do pregovora ne dođe.

"Zbog toga ne razumemo kako će dalje dijalog napredovati", rekao je Peskov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je 4. oktobra dekret kojim formalno odbija sve pregovore Kijeva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali ostavlja mogućnost za razgovore sa Rusi

Ostaci ukrajinskog MiG-29 koji se srušio u Viničkoj oblasti (FOTO)

19.45 - Avion se srušio dok je pokušavao da obori ruski dron tokom vazdušne opasnosti prethodnog dana, saopštio je ukrajinski Državni istražni biro.

 

 

RUSKI OKLOPNJAK NALETEO NA NAGAZNU MINU Snimak sa ukrajinskog ratišta koji će vas dva puta šokirati (VIDEO)

19.39 - Snimak je objavljen na ruskom telegram kanalu.

Celu vest i video pogledajte OVDE.

Rusija: Nismo čuli od Erdogana ideju o organizaciji petostranih pregovora o Ukrajini

19.00 - Ruska strana nikada nije čula od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana predlog da se organizuje sastanak Rusije, SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije o Ukrajini, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

- Ja ne znam, da li je to Erdogan predložio ili neko drugi. Mi smo to videli samo u novinama. Takav predlog nismo čuli direktno od Erdogana - rekao je Ušakov.

On je dodao da se drugi deo prehrambenog sporazuma, koji se tiče skidanja ograničenja na rusko đubrivo i hranu, apsolutno na izvršava.

- I stalno podsećamo na naš predlog, a to je da se 300 hiljada tona đubriva nalazi u raznim evropskim lukama. Njih još uvek niko ne može da uzme, iako mi predlažemo da besplatno podelimo ovo đubrivo među najsiromašnijim zemljama - objasnio je Ušakov.

Zelenski priznao da imaju samo 10 odsto potrebne PVO opreme

18.40 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Ukrajina ima samo 10 odsto potrebne količine opreme za protivvazduhoplovnu odbranu (PVO).

- Imamo svoju PVO, ali je imamo u malim količinama. Želimo da imamo mogućnost da zatvorimo nebo. Međutim, nemamo dovoljno opreme. Imamo 10 odsto od onoga što nam je potrebno - rekao je Zelenski u video-obraćanju na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

"RUSKA VOJSKA ĆE BITI UNIŠTENA" Borelj zapretio Moskvi, ovo je crvena linija Zapada!

(UKRAJINA UŽIVO) SNIMAK ZASTRAŠUJUĆEG POŽARA: U Belgorodskom okrugu dignuto u vazduh skladište sa municijom; Eksplozije u Harkovu (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

18.20 - Šef diplomatije EU Žozep Borel upozorio je danas Moskvu da će ruske snage biti „uništene“ vojnim odgovorom Zapada ako predsednik Vladimir Putin naredi upotrebu nuklearnog oružja protiv Ukrajine, prenosi AFP.

Celu vest pročitajte OVDE.

Vazdušna opasnost u Kijevu!

18.18 - U Кijevu je ponovo proglašena vazdušna opasnost, pišu lokalni mediji. 

Vazdušna opasnost proglašena je i  u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, prenosi Sputnjik.

"ZAPAD BESRAMNO KORISTI METODE DIPLOMATSKOG TERORA" Moskva burno reagovala na rezoluciju UN o neprihvatanju referenduma

18.00 - Zapadne države nastoje da naruše odnose između država članica Generalne skupštine UN i produže sukob u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova komentarišući rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuju referendumi u četiri ukrajinska regiona.

Celu vest pročitajte OVDE.

Peskov: Uhvaćeni diverzanti

17.50 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su na ruskoj teritoriji uhvaćeni diverzanti koji su pokušali da izazovu eksploziju na gasovodu „Turski tok“, prenosi "Sputnjik".

PRETI LI UDAR IZ BELORUSIJE?! Ukrajinski general: Spremni smo!

17.22 - Preti li otvaranje novog fronta u Ukrajini? Ukrajinske snage su spremne za takav scenario, saopštio je ukrajinski general-pukovnik Sergej Najev.

Celu vest pročitajte OVDE.

Odjekuju eksplozije u Ternopoljskoj oblasti (VIDEO)

17.18 - Na videu, za koji se pretpostavlja da je snimljen u Ternopoljskoj oblasti, čuju se eksplozije.

Eksplozije se takođe čuju i u Rovnima, te Volinskoj i Lavovskoj oblasti Ukrajine.

Dejstvuje protivvazdušna odbrana, prenose lokalni mediji.

 

 

 

Prvi snimak vazdušnog „duela” ruskog i ukrajinskog drona (VIDEO)

16.49 - Okršaj je snimljen na teritoriji Donbasa.

 

 

DNR: Ukrajinske snage granatirale Donjeck

16.35 - Ukrajinske snage granatirale su Donjeck, Makijevku i Ozerjanovku, saopštili su danas zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Navode da su na Ozerjanovku ispaljene četiri granate, devet na Donjeck, dok su na Makijevku ispaljene tri granate, prenose RIA Novosti.

Sirene za uzbunu širom Ukrajine

16.15 - Kako prenosi Bi-Bi-Si, sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Ukrajine.

Nedugo nakon što su se oglasile sirene, šef ukrajinske oblasti Lavov Maksim Kozicki objavio je na Telegramu da je proglašena vazdušna opasnost u tom regionu i poručio stanovnicima da "ostaju u skloništima jer opasnost i dalje postoji".

Nove eksplozije u Kijevu

16.07 - Osim toga, prijavljuju se eksplozije u Kijevu, a korisnici društvenih mreža su zabeležili prelet raketa u Odsekoj i Kijevskoj oblasti, kao i u oblasti Černovci i Hmeljnickom.

Eksplozije u Ternopoljskoj i Lavovskoj oblasti

15.40 - Prijavljene su eksplozija u Ternopoljskoj i Lavovskoj oblasti, prenose ukrajinski mediji. Proglašena je vazdušna opasnost.

Nema rešenja?

15.10 - Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, nisu razgovarali o rešavanju sukoba u Ukrajini tokom današnjeg bilateralnog sastanka u Astani, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nije se razgovaralo na temu rusko-ukrajinskog rešenja", rekao je Peskov za RIA Novosti. Sastanak dvojice lidera trajao je oko sat i po vremena.

Кuleba priznao da Ukrajina stoji iza eksplozija na Кrimu i u Belgorodu

14.44 - Iza eksplozija na Кrimu i u Belgorodu stoji ukrajinska država, izjavio je Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Кuleba u razgovoru sa ruskim prankerima Vladimirom Кuznjecovom (Vovan) i Aleksejem Stoljarovom (Leksusom), prenosi Sputnjik.

- „Ako me pitate ko stoji iza eksplozija na Кrimu ili u Belgorodu, u poverenju ću vam reći, koliko je to moguće na Zumu, da, to smo mi“, priznao je Кuleba prankerima koji su se predstavili kao američki zvaničnik, a snimak je objavljen na Telegramu.

On je dodao da je Кrim „izvor municije“ za vojsku Rusije i vazdušna baza za avione koji izvršavaju napade.

- „Uništavanje baza, skladišta, municije i avijacije na Кrimu ima direktan uticaj na borbenu gotovost i borbenu sposobnost Rusije na kopnenom delu Ukrajine“, izjavio je Кuleba.

Granatiran Belgorod

14.20 - Višespratna stambena zgrada u ruskom gradu Belgorodu oštećena je u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je danas lokalni zvaničnik. Dodaje da za sada nema informacija o žrtvama ili povredjenima, prenosi Rojters.

Belgorod je od ukrajinske granice udaljen oko 40 kilometara. Rojters nije mogao nezavisno da proveri detalje incidenta, koji Ukrajina nije komentarisala.

Nova pomoć stiže u Ukrajinu

13.55 - Premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila je danas da će njena država u Ukrajinu slati zimsku opremu, oružje i municiju. Kalas je na svom Tviter nalogu objavila da će Estonija brzo isporučiti pomoć i apelovala na države da Ukrajina brže dobije pomoć, jer je to, kako je napisala, put do mira.

Članica Evropske unije, Estonija, koja deli granicu od skoro 300 kilometara sa Rusijom, uporni je kritičar Moskve i već je donirala vojnu opremu Ukrajini.

13.30 - CNN UPOZORAVA Rusi imaju novu taktiku, zastrašujuća je!

Ruska vojska krenula je s novom taktikom, ocenjuje CNN, navodeći da Moskva pokušava da nadača ukrajinsku protivvazdušnu odbranu iz doba Sovjetskog Saveza desetinama raketa i bespilotnih letelica iz više smerova.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinske trupe granatirale su bolnicu u Kujbiševskom okrugu u Donjecku

12.56 Štab teritorijalne odbrane DNR objavio je da je Ukrajinska vojska granatirala bolnicu u Donjecku, prenosi RIA.

 

Ukrajinci se povlače iz Ivangrada

 

 

Transnjeft: Nismo obustavljali isporuke nafte prema Poljskoj i Nemačkoj

11.48 Ruski državni operater za naftovode "Transnjeft" saopštio je da i dalje pumpa naftu prema Poljskoj i Nemačkoj i da nije obustavljao isporuke otkako je otkriveno curenje nafte u naftovodu "Družba", preneo je Rojters.
"Nismo smanjili transport do Poljske, oni su rešili tehnički problem", izjavio je viši izvršni direktor "Transnjefta" Sergej Andronov.

 

Lavrov: "Ne odbijamo da razgovaramo, ali nema razumnih inicijativa"

 

11.13 Rusija ne odbija i nije odbila nijedan ozbiljan predlog za komunikaciju ili pregovore, ali niko ne nudi razumne inicijative, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Sve te priče o tome ko želi s nama da se sastane, ko ne želi – to oni sami sebe zavaravaju. Mi se nikome ne namećemo, više puta smo to istakli. Nikada nismo odbili nijedan ozbiljan, razuman predlog za održavanje sastanaka. Niko nije predložio razumnu inicijativu - rekao je Lavrov.

(UKRAJINA UŽIVO) SNIMAK ZASTRAŠUJUĆEG POŽARA: U Belgorodskom okrugu dignuto u vazduh skladište sa municijom; Eksplozije u Harkovu (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

 

 

Napadnut Nikolajev

10.12 Rusija je danas baražnom vatrom zasula ukrajinski grad Nikolajev, javljaju zapadne agencije i ukrajinski mediji, nepunih 12 časova nakon što je u Generalnoj skupštini UB rezolucijom osuđen pokušaj Moskve da anektira četiri ukrajinska područja, a saveznici Kijeva najavili dodatnu vojnu pomoć.

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Senkevič izjavio je da je pogođena petospratnica čija su dva gornja sprata "potpuno su uništena, a ostatak je pod ruševinama".

 

Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio da će Ukrajini isporučiti još 18 haubica

09.58 Velika Britanija će Ukrajini poslati dodatnu količinu raketa za protvvazdušnu odbranu i municiju kojom mogu da se obore krstareće rakete, objavilo je danas ministarstvo odbrane.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je da će protivvazdušni sistemi AMRAAM biti isporučeni Kijevu narednih nedelja i da oni mogu da se koriste s protivvazdušnim sistemima NASAMS koje su obećale SAD.

 

 

 

 

 

 

Venediktov: Rusija se zalaže za brzo diplomatsko rešenje ukrajinskog pitanja

09.36 Rusija se zalaže za brzo diplomatsko rešenje ukrajinskog pitanja i želi da mirno koegzistira sa Ukrajinom i celom Evropom, ali ne na račun sopstvene bezbednosti, rekao je za Tas zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov.
"Rusija je takođe pristalica brzog diplomatskog rešenja problema. Za razliku od nekih drugih država, mi ne želimo sve da rešavamo silom, ne pozivamo na uništenje neprijatelja, ne tražimo da ga 'pocepamo u komadiće'. Ne, mi želimo da mirno koegzistiramo ne samo sa Ukrajinom, već i sa celom Evropom", rekao je Venediktov u intervjuu za Tas, komentarišući posredničke napore Turske u ukrajinskom rešenju.

 

Rosenergoatom: Elektrana Zaporožje će preći na rusko nuklearno gorivo

 

09.33 Ruska kompanija "Rosenergoatom" saopštila je da će nuklearna elektrana u Zaporožju preći na rusko nuklearno gorivo kada se potroše aktuelne rezerve, preneo je Rojters.

"Gorivo koje se u sistemu će biti iskorišćeno. Naše ćemo koristiti u budućnosti", rekao je Renat Кarča, savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma".

 

 

Predsednik Ruske dume: Ako Ukrajina nastavi sa terorističkim napadima, odgovor će biti još oštriji

 

08.52 Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da će, ako Кijev nastavi, kako je naveo, terorističke napade, odgovor biti još oštriji.

"Nigde u svetu se ne pregovara sa teroristima", napisao je Volodin na Telegramu.

Naveo je da "svi organizatori i izvršioci terorističkih napada moraju biti pronađeni, a oni koji se budu suprotstavljali uništeni".

Moskva optužuje Ukrajinu da na njenoj teritoriji izvodi terorističke napade i tvrdi da Ukrajina stoji, između ostalog, iza nedavne eksplozije na Кrimskom mostu.

Nakon toga je Rusija pokrenula raketne napade na gradove u Ukrajini.

 

 

 

 

 RAT NA NEBU IZNAD VINICE: Mig-29 oborio raketom R-73 dron kamikazu Šehid-136, pa se srušio! 

08.14 Snimak, koji je svakako obeležio treći dan ruske odmazde je sukob ukrajinskog MiG-29 sa dronom kamikazom Šehid -136, koji Rusi zovu Geran na nebu iznad Vinice. Međutim, ono što je najgore u celoj priči i što je jednistveni slučaj da dron od nekoliko desetina hiljada evra postane simbolički pobednik i potvrdi da lovcu MiG-29 ratna sreća nije bila nikad naklonjena, pa ni ovaj put.

Naime, u sredu kasno uveče pojavio se snimak, koji je prema navodima sa društvenih mreža, a što je kasnije potvrdila i Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovostva dogodio na nebu iznad Vinice, kada je jedan lovac MiG-29 podignut da presretne krstareće rakete i dron kamikazu.

 

Tokom noći granatiran Nikopolj, bez struje više od 2.000 domaćinstava 

08.01 Tokom noći granatiran Nikopolj, bez struje više od 2.000 domaćinstava 
U noćašenjem grantiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage teško je povređen jedna muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Naveo je da su ruske trupe cele noći granatirale region Nikopolja, najviše sam Nikopolj.

U gradu je oštećeno više od 30 višespratnica i privatnih kuća, gasovodi i dalekovodi, prenosi Interfaks Ukrajina.

Više od 2.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Lokalne vlasti navode da su pogođeni i bolnica, vrtić, muzej, katedrala, prodavnice, pijaca, fabrika i pošta, dodaje agencija.

 

Putin u Kazahstanu učestvuje na tri multilaterlana samita

07.14 Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, gde će u naredna dva dana učestvovati na tri multilateralna samita, prenosi TAS S.U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija.

Planirano je da pored predsednika Rusije i Kazahstana na događaju učestvuju i lideri Azerbejdžana, Iraka, Irana, Katara, Kirgistana, Palestine, Tadžikistana, Turske i Uzbekistana.

 

Rano jutros granatirano je naselje u blizini Кijeva, spasioci su na terenu

 

06.51 Pod baražnom vatrom tvrde, našao se i grad Nikolajev, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti.

Poljski operater PERN saopštio je da je locirao mesto curenja na naftovodu "Družba" i dodao da nema znakova da je treća strana prouzrokovala štetu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading