RUSI EVAKUIŠU LJUDE IZ HERSONA Ukrajinci u ljutoj ofanzivi, raketni udari nanose stravičnu štetu (VIDEO)
AP Tony Overman

Saopštenje zamenika ruskog premijera Marata Husnuljina usledilo je ubrzo nakon što je šef administracije u Hersonu, koju podržava Moskva, Vladimir Saldo, apelovao na Kremlj za pomoć da se stanovnici evakuišu, što je najnoviji pokazatelj da se ruske snage suočavaju sa napredovanjem OSU.

Ukrajinska vojska sprovodi kontraofanzivu u Hersonu i istočnim delovima zemlje, vraćajući teritoriju koju je okupirala Rusija, kao i udarajući na kritičnu infrastrukturu kao što su mostovi i železničke pruge, piše CNN.

Saldo je tvrdio da su gradovi širom Hersona, jednog od četiri ukrajinska regiona za koje je Rusija tvrdila da ih je anektirala kršenjem međunarodnog prava, bili pogođeni opasnim vazdušnim udarima.

Saldo je rekao da je lokalno rusko rukovodstvo "odlučilo da organizuje mogućnost da hersonske porodice putuju u druge regione Ruske Federacije".

- Predložili smo da svi stanovnici Hersonske oblasti, ako postoji takva želja, da se zaštite od posledica raketnih udara, odu u druge regione... da uzmu svoju decu i odu.

Borbe u Hersonu su se intenzivirale poslednjih nedelja, dok Kijev napreduje sa svojim ciljem da povrati delove regiona koji je Rusija zauzela u prvim danima invazije. Američki i ukrajinski zvaničnici rekli su prošlog meseca da se nadaju da će povratiti ceo Herson do kraja godine.

Saldo je u video poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram rekao da je narod Hersona na referendumu doneo odluku da se pridruži Ruskoj Federaciji, te da bi rukovodstvo Rusije trebalo da pomogne evakuaciji stanovnika u "mirnije oblasti", pre svega Krim, Rostovsku oblast, Krasnodarsku i Stavropoljska pokrajinu.

- Hersonska oblast je krajem septembra napravila izbor - na referendumu je potvrdila želju da se pridruži Ruskoj Federaciji, obnovi istorijsku pravdu i vrati izgubljeno poslednjih godina - rekao je Saldo.

Navodi da raketni udari nanose ozbiljnu štetu, stanovništvu, a da su mete projektila hoteli, stambeni objekti, pijace, mesta gde ima mnogo civila.

- Obraćajući se rukovodstvu zemlje, zamolio bih vas za pomoć u organizovanju odlaska civila u druge regione. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, naravno, znamo da Rusija ne napušta sopstveni narod - zaključio je Saldo.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading