izraelski premijer
Foto: EPA/EPA/DAN BALILTY / POOL

Ovaj neobičan potez Netanjahua će pojačati spekulacije o tome kakva se rasprava vodi unutar izraelskog ratnog kabineta koji je imao zadatak da donese odluku o narednim koracima Izraela, nakon napada iz Irana proteklog vikenda, navodi BBC.

Iran je u subotu uveče lansirao baraž dronova i projektila na Izrael, kao odmazdu za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno sedam oficira Revolucionarne garde. Napad Irana na Izrael sa preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završio se bez ozbiljnih posledica nakon što je velika većina njih presretnuta i oborena.

Izraelski mediji govore o nekim žestokim debatama i o podeli sa nekim od bivših šefova armija, uključujući Benija Ganca i Gadija Ajzenkota, koji se zalažu za brz i snažan odgovor koji šalje jasan signal i čvrsto uspostavlja izraelsko odvraćanje. Drugi tvrde da je ovo trenutak kada Izrael uživa snažnu podršku međunarodne zajednice i da treba vremena da se ova koalicija učvrsti, navodi BBC.

Okončan sastanak kabineta: "Razgovaralo se o više opcija"

Izraelski ratni kabinet je prethodno, kako je preneo “Gardijan”, završio sastanak na kojem se razgovaralo o odgovoru Izraela na iranski napad. Kanal 12 je izvestio da se razgovaralo o više opcija, od kojih je svaka “bolan” uzvratni udar Iranu - ali ne onaj koji izaziva regionalni rat.

Ratni kabinet takođe ima za cilj da izabere odgovor koji SAD neće blokirati, navodi se.

Portparol izraelske vlade rekao je ranije BBC-u da Izrael nastavlja svoje razgovore o narednim koracima i da još nije odlučio koji će pravac akcije da preduzme. Avi Hajman je rekao da Izrael trenutno nadzire situacije i drži sastanak ratnog kabineta.

- Mi ćemo, poput svake suverene demokratije, odlučili o najboljem pravcu delovanja. Nije odlučeno o pravcu delovanja, ali podsetiću vas da smo mi bili ti koji su u subotu uveče uleteli u skloništa od bombi, naša deca su bila ta koju smo grlili dok su projektili eksplodirali iznad naših glava – rekao je on.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading