PRIJAVLJEN POŽAR U BELOJ KUĆI Drama u Vašingtonu, hitne službe na nogama: "Jedna osoba je zarobljena"
Foto: Alo/shutterstock

Vatrogasna vozila i kola hitne pomoći preplavili su Belu kuću u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu nakon što je jedna osoba nazvala dispečere hitnih službi i rekla da zgrada gori i da je neko zarobljen unutra, javlja Daily Mail.

Predsednik SAD Džo Bajden je bio u Kemp Dejvidu kada je stigao poziv, a ubrzo je utvrđeno da se radi o lažnoj uzbuni.

Kako se navodi, čini se da je Bela kuća poslednja žrtva opasnog trenda "swatting" koji je zahvatio zemlju.

"Swatting" je, naime, opasna kriminalna prevara u kojoj se policiji podnosi lažna prijava s izričitom svrhom da ih namami na lokaciju, gde ih navodi da poveruju da je počinjen užasan zločin kao što je masovna pucnjava, neposredni bombaški napad ili uzimanje talaca.

Poziv je upućen u ponedeljak ujutru oko 7 sati, što je izazvalo veliku reakciju u hitnim službama, pre nego što je utvrđeno da je uzbuna lažna.

Poziv je upućen sa lažnog broja, rekao je izvor za CNN.

Vatrogasna i hitna medicinska služba Distrikta Kolumbija, u kom se nalazi prestonica SAD Vapšington, i osoblje američke tajne službe utvrdili su da je poziv, zapravo, lažna uzbuna.

"Požar u Beloj kući, avenija Pensilvanija 1.600", rekao je dispečer DC u 7.04.

Tačno u 7.15 sati utvrđeno je da nema opasnosti.

Neko ko je kontaktiran na broj povratnog poziva za izveštaj 911 rekao je da ga nije uputio, rekao je izvor Asošijeted presu.

Bajden bi trebalo da se vrati u Belu kuću u ponedeljak popodne nakon što je veći deo dana proveo u Filadelfiji na svečanom događaju u čast Dana Martina Lutera Kinga Mlađeg.

U SAD se u poslednje vreme desilo više "swatting" incidenata.

Pored javnih zvaničnika, žrtve su bile i poznate ličnosti visokog profila poput Eštona Kučera, Džastina Bibera i Kim Kardašijan.

Upućivanje takvog poziva u odnosu na osobu visokog profila može dovesti do snažnog odgovora lokalne policije i SWAT timova policijskih specijalaca, koji nemaju način da znaju da je u pitanju prevara.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading