PROBUDILA SE KRALJEVSKA MORNARICA Velika Britanije šalje najsmrtnonosniji ratni brod u Persijski zaliv
Foto: PHIL NOBLE / POOL

Raspoređivanje HMS Diamonda, razarača tipa 45 koji ima sposobnost presretanja projektila, dolazi nakon što su jemenski pobunjenici Huti prošle nedelje oteli teretni brod povezan s Izraelom u Crvenom moru, a američka vojska morala je da spasi još jedno plovilo u nedelju.

"Ovo je odgovor na ono što se događa u regionu"

Grant Šaps, britanski ministar odbrane, rekao je da jača dugoročnu pomorsku sigurnosnu operaciju Kraljevske mornarice u Zalivu kako bi smanjio rizik od eskalacije trenutne krize između Izraela i Hamasa, koji podržava Teheran, u regionalni sukob.

"Ovo je odgovor na ono što se događa u regionu", rekao je grupi novinara pa dodao: "Ključno je da Ujedinjeno Kraljevstvo ojača prisutnost u regionu kako bismo Britaniju i svoje interese zaštitili od sve nestabilnijeg sveta."

Slanje razarača najznačajniji je javno informisani vojni potez Britanije otkako je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra izazvao rat. Sledi razmeštanje i dva broda za podršku i aviona za nadzor u regionu.

Ipak, misija i najznačajniji pokušaji deeskalacije krize i odvraćanja Irana došli su iz SAD-a, koji je poslao dve velike udarne grupe nosača aviona u region i, što je neuobičajeno, objavio da su u regionu prisutne i američke ratne podmornice.

Operacija Kipion

Britanski HMS Diamond pridružiće se dugoročnoj misiji, nazvanoj Operacija Kipion, koja deluje iz Bahreina i sarađuje sa savezničkim mornaricama na pružanju dodatne pomorske bezbednosti komercijalnom brodarstvu u Zalivu i Indijskom okeanu.

Operacija je bila posebno aktivna 2019. usred eskalacije napetosti između SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih saveznika s Iranom dok je američki predsednik bio Donald Tramp.

Opremljen helikopterom Wildcat, razarač Kraljevske mornarice pridružiće se HMS Lancasteru, fregati tipa 23, kao i trima manjim lovcima na mine i pomoćnom brodu Kraljevske flote, saopštilo je ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading