"SRBIJA SVETIONIK PODRŠKE IZRAELU OD NAPADA HAMASA" Ugledni izraelski dnevnik Džeruzalem Post hvali našu zemlju
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube

U tekstu se navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio stravične zločine koje je počinio Hamas u napadu 7. oktobra ubrzo nakon što je vest o pokolju velikog broja nevinih Izraelaca stigla u Beograd, preneo je Tanjug.

Prema rečima autora teksta objavljenog u jerusalimskom dnevniku predsednik Vučić je povezao zločine nad Izraelcima počinjene 7. oktobra sa bolnom istorijom jevrejskog naroda, posebno tokom Holokausta i „nepotrebno je reći da je Vučić podržao pravo Izraela da se brani od napada“.

- Kao predsednik Srbije on je najviše učinio za obeležavanje Holokausta u Srbiji i kao unuk žrtava hrvatskih ustaških nacističkih kolaboracionista, veoma je svestan međusobnog stradanja Jevreja, Srba i pripadnika romskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

U tom pogledu, istorija Drugog svetskog rata nastavlja veoma snažno da odjekuje u Srbiji, jedinoj zemlji u Evropi u kojoj su antinacisti partizani (među njima i mnogi Jevreji) daleko nadmašili lokalne nacističke saradnike - ukazuju Zurof i Nikolić.

Iako su zapadne zemlje požurile da osude Hamasov napad na Izrael 7. oktobra i zločine koji su tada počinjeni i daju nedvosmislenu podršku Izraelu i pravu te zemlje da se brani, u zemljama istočne Evrope izrazi podrške su dolazili mnogo sporije, navodi se u tekstu.

Međutim, kako predočavaju Zurof i Nikolić, Srbija je preduzela „izuzetno konkretne mere da pokaže svoju podršku Izraelu“, a posebno vojnicima Izraelskih odbrambenih snaga tokom ove poslednje dve strašne nedelje.

Autori podsećaju da je u vreme kada su praktično sve avio-kompanije od nacionalnih prevoznika do čarter i lou-kost kompanija obustavile letove do i sa aerodroma Ben-Gurion, Er Srbija ne samo da je nastavila sa redovnim letovima, već je dodala specijalne dodatne letove.

- Pored toga, umesto da čeka prekid neprijateljstava, novoimenovani ambasador Srbije u Izraelu, Miroljub Petrović, stiže sa suprugom naredne nedelje da preuzme dužnost u ambasadi Srbije u Izraelu, uprkos raketnim napadima i drugim opasnostima. To je još jedan gest solidarnosti i dubokog prijateljstva Srbije (prema Izraelu) u vreme kada je takva podrška potrebna i veoma cenjena - navodi se u tekstu Zurofa i Nikolića objavljenom u današnjem izdanju Džeruzalem Posta.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading