BORIS DŽONSON PODNEO OSTAVKU Drama u britanskom parlamentu
Foto: EPA/Foto: EPA/Jj Guillen

Bivši britanski premijer Boris Džonson povukao se danas sa mesta člana parlamenta, zbog postpuka koji protiv njega vodi parlamentarni Komitet za privliegije, u kojem se navodi da je Džonson u maju 2022, kada je Britanija uvela mere zaključavanja, pozivao goste u baštu u Dauning strit na svojevrsne zabave.

''Veoma je tužno što napuštam parlament – barem za sada. Šačica ljudi je pokušavala da me istera, bez ikakvih dokaza koji bi potvrdili svoje tvrdnje, i bez odobrenja čak ni članova Konzervativne stranke, a kamoli šireg biračkog tela'', saopštio je Džonson.

Parlamentarni odbor za privilegije može da preporuči da Džonson bude suspendovan iz parlamenta na više od 10 dana ako bi ustanovili da je nepromišljeno ili namerno doveo parlament u zabludu, što bi potencijalno moglo da izazove izbore za njegovo mesto, prenosi Rojters.

Bivši premijer je rekao da je dobio pismo od Komiteta za privilegije "u kome je jasno da su odlučni da iskoriste postupak protiv mene da me oteraju iz parlamenta''.

Agencija podseća da je Džonson premijersko mesto napustio delimično i zbog besa u njegovoj sopstvenoj stranci i širom Britanije zbog žurki u vreme zatvaranja zbog kovida-19, u njegovoj kancelariji i rezidenciji u Dauning Stritu.

''Većina članova komiteta već je izrazila predrasude o mojoj krivici pre nego što su i videli dokaze. U retrospektivi, bilo je naivno od mene da mislim da bi njihovi postupci mogli biti iole korisni ili pošteni'', rekao je Džonson, prenosi Tanjug.

Komentari (0)

Loading