NAJNOVIJE OTKRIĆE Premijer planirao "upad" u "Astra Zeneku", besan zbog 5 miliona doza vakcina koje su otišle u EU
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Kako Dejli mejl navodi kao ekskluzivnu vest, pozivajući se na više izvora bliskih tadašnjem britanskom premijer, Džonson je bio ljut jer je pet miliona doza vakcine, u jeku pandemije, umesto u Veliku Britaniju, koja ih je platila, otišlo u EU odlukom zvaničnog Brisela.

Džonson je to nazvao "čistom krađom" i u jednom trenutku, na zatvorenom sastanku, pitao je predstavnike bezbednsnih službi da li postoji neko "vojno rešenje" da se vakcine vrate u Britaniju.

Ideja je, međutim, odmah odbačena jer je Džonson bio upozoren da bi takav radialan potez izazvao oštre reakcije ali i ugrozio snabdevanje vakcinama iz drugih fabrika u EU.

NAJNOVIJE OTKRIĆE Premijer planirao

EPA

 

Dva diplomatska izvora izjavila su za Dejli mejl da je, iza kulisa, Džonson bio toliko ljut zbog mešanja Brisela u britanski nabavku vakcina protiv kovida-19 da je razmišljao da naredi tajnu raciju kako bi se zaplenile vakcine koje je platila vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedan izvor je rekao: "EU je u suštini zaplenila pet miliona doza naših vakcina. Naravno, premijer je bio besan – oni su dovodili britanske živote u opasnost da bi napravili političku poentu i odvratili pažnju od sopstvenih grešaka."

"Naredio je zvaničnicima da razmotre sve opcije za reagovanje, a to je uključivalo i traženje bezbednosnih službi da pogledaju da li postoje bilo kakve opcije da fizički odu i uzmu vakcine iz Holandije i donesu ih ovde", dodao je taj izvor.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading