ŠTA ZNAMO DO SADA Princ Hari je trenutno na suđenju, a ovo se kraljevskoj lozi nije desilo 130 godina
Printscreen

MGN osporava te tvrdnje, navodeći da Harijevim optužbama nedostaju dokazi ili da su prekasno podnete. Njegov izlazak na sud obeležava dosad najdramatičniji trenutak u dugogodišnjoj borbi protiv medija i pružiće izuzetno retku sliku visokog britanskog plemića u klupi sudnice.

Princ Hari je rekao da "neki urednici i novinari zaista imaju krv na rukama" zbog nevolja koje su mu naneli i "možda, nenamerno smrti", njegove majke princeze Dajane.

Odgovarajući na pitanje advokata MGN-a Endrua Grina, koji je pitao Harija za koga to smatra da ima "krv na rukama", Hari je izjavio da neke informacije iz članaka nije moguće dobiti na drugi način osim nezakonito. Jedan primer koji je naveo je članak koji je izvestio da su Hari i Vilijam propustili jedan zvaničan događaj zbog privatniih planova, konkretno planinarenja.

ŠTA ZNAMO DO SADA Princ Hari je trenutno na suđenju, a ovo se kraljevskoj lozi nije desilo 130 godina

EPA

 

Grin je izazvao Harija tvrdeći da su informacije već bile javno dostupne jer je o njihovom odsustvu izvestila Bakingemska palata, na šta je Hari odgovorio da je to saopštenje izdato kao odgovor na izveštavanje tabloida.

Hari je, govoreći o odavanju infomracija i lokacija planinaranja, rekao da nije siguran čiji je telefon mogao biti hakovan, ali je dodao da je mogao biti njegov.

Vojvoda od Saseksa i još troje tužitelja koji zastupaju desetine poznatih ličnosti tuže MGN optužujući njegove naslove za dobijanje privatnih informacija putem hakovanja telefona i drugih nezakonitih metoda, uključujući upotrebu privatnih istražitelja, u periodu od 1991. do 2011. godine.

O ČEMU SE ZAPRAVO RADI

Suđenje je počelo 10. maja i očekuje se da će trajati sedam nedelja.

MGN osporava većinu optužbi, tvrdeći u svojim pravnim podnescima da su neki zahtevi podneti prekasno i da u sva četiri slučaja nema dovoljno dokaza o hakovanju telefona.

Advokat Harija, Dejvid Šerborn, je rekao da je njegova tužba protiv MGN-a, koja obuhvata događaje od 1995. do 2011. godine, "značajna ne samo u smislu vremenskog perioda, već i u obuhvatu aktivnosti".

ŠTA ZNAMO DO SADA Princ Hari je trenutno na suđenju, a ovo se kraljevskoj lozi nije desilo 130 godina

EPA

 

 

Šerborn tvrdi da je Hari bio izložen najintruzivnijim metodama dobijanja ličnih informacija i da "niko ne bi trebalo da bude podvrgnut tome". "Nezakonite metode" su bile "uobičajene i rasprostranjene" među novinarima, dodao je Šerborn.

Reuters je izvestio da je prošlo više od 130 godina od kada je visoki član kraljevske porodice dao iskaz pred sudom, kada je Edvard VII bio svedok u suđenju za klevetu zbog kartaške igre 1891. godine, pre nego što je postao kralj.

HARI POSTAO PARANOIČAN I NEPOVERLJIV, MEDIJI IMALI DESTRUKTIVNU ULOGU U ODRASTANJU

Endru Grin, advokat MGN-a, pitao je Haria o njegovim tvrdnjama da su određeni članci objavljeni u Daily Mirroru "uzrokovali njegovu paranoju i nepoverenje prema ljudima oko njega".

Hari je objasnio da, kada informacije koje poverite samo nekolicini članova svog unutrašnjeg kruga postanu javne, "krug vaših prijatelja počinje da se sužava".

Princ Hari tvrdi da je "hiljade" članaka objavljenih o njemu od kada je bio mlad igralo "destruktivnu ulogu" tokom njegovog detinjstva i adolescencije.

Hari je rekao da je "svakako video mnogo članaka u to vreme" i da je bio "obavešten" o mnogima koji su pisani o njemu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading