ŠIROM EVROPE STVARA SE SAVEZ PROTIV RUSIJE London okuplja zemlje sa kontinenta, ali pitanje je da li je već kasno
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL

Velika Britanija je potpisala bezbednosni sporazum sa Belgijom o zaštiti Severnog mora od potencijalne ruske sabotaže vetroelektrana, naftnih platformi i gasovoda, objavio je londonski Tajms. Britanci takođe planiraju da ojačaju i dalje formalizuju saradnju sa zemljama kontinentalne Evrope, pripremajući sporazume sa zemljama poput Danske, Norveške, Nemačke, Holandije i Francuske za pristupanje "Paktu bezbednosti Severnog mora".

Upravo je potpisan sporazum između Belgije i Velike Britanije, te dve zemlje upozoravaju na "zlonamerne akcije Putinove Rusije u Severnom moru, gde se nalazi ključna mreža priobalnih vetroelektrana, gasovoda, energetskih kablova i naftnih platformi".

Velika Britanija je globalni lider u suprotstavljanju Rusiji. Naša energetska bezbednost je od najveće važnosti, istakao je britanski ministar energetike Grant Šaps, posle sastanka sa potpredsednikom belgijske vlade Vinsentom Van Kvikenbornom, sa kojim je potpisao sporazum. Pretnje i izazovi značajno su porasli poslednjih meseci, ističe britanski ministar.

Od ruske invazije na Ukrajinu, evropske obaveštajne službe su otkrile ruske špijunske aktivnosti u blizini lokacija ključnih energetskih objekata. Zvaničnici NATO-a su prošlog meseca izrazili „snažne sumnje“ da je Rusija već minirala podvodnu infrastrukturu kompanija koje upravljaju naftnim i gasnim platformama, cevovodima, električnim priključcima i telekomunikacionim kablovima.

Tajms podseća da je Vašington post pisao da je CIA upozorena na potencijalni napad na naftovode prošlog juna.

Novi britanski plan zaštite energetske i telekomunikacione infrastrukture u Severnom moru predviđa blisku saradnju sa NATO-om, upotrebu bespilotnih letelica i slanje specijalizovanog vojnog broda za zaštitu podmorja od ruske sabotaže. Britanski ministar Šaps je u aprilu prisustvovao sastanku osam drugih evropskih zemalja u belgijskoj luci Ostende gde je razgovarano o izgradnji najveće svetske mreže obnovljive energije u Severnom moru, sa ciljem snabdevanja 300 miliona domaćinstava do 2050. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading