OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA O UKRAJINI! Rusija i Ukrajina bile na korak od prekida RATA! Nakon iznenadne posete ovog EVROPSKOG POLITIČARA sve nade pale u vodu
Foto: Printscreen/Printscreen

Njuzvik prenosi da je Arahamija bio na čelu delegacije iz Kijeva na tadašnjim pregovorima sa ruskom stranom.

Navodi se da je propast navodnog sporazuma sa Rusijom Arahamija otkrio u intervjuu koji je prošlog petka dao ukrajinskoj novinarki Nataliji Mosejčuk.

Prema Arahimiji, čiji je intervju s ukrajinskog preveo "Kijev post", postojao je nacrt mirovnog sporazuma na samom početku rata koji traje već 21 mesec.

On je naveo da se Moskva, po tom nacrtu, obavezala da će obustaviti borbe ukoliko Ukrajina pristane da ostane neutralna zemlja i odustane od pokušaja ulaska u NATO.

 

 

- Oni su se stvarno nadali do poslednjeg trenutka da će nas pritisnuti da potpišemo takav sporazum i tako prihvatimo neutralnost. To je za njih bila najvažnija stvar - kazao je Arahamija.

On je rekao da bi za tako nešto bilo potrebno menjati ustav pošto je ukrajinski parlament u februaru 2019. usvojio ustavni amandman u kojem se navodi da je cilj te zemlje da postane članica i NATO i Evropske unije.

Arahamija je takođe naveo da ukrajinski zvaničnici nisu verovali da će se Rusija držati slova sporazuma.

- Ne postoji i nije postojalo poverenje u Ruse da će to da učine. To može da se izvede jedino ako bi bilo bezbednosnih garancija - kazao je stranački kolega Zelenskog.

Arahamija je u drugom delu intervjua rekao i da je bivši britanski premijer Boris Džonson u aprolu 2022. došao u iznenadnu posetu Kijevu.

On je rekao da je Džonson ohrabrio Ukrajinu da "ne potpisuju ništa" i "samo se bori".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading