DŽONSON GRADI "MOTEL ZA NOVOTARIJE"  Bivši britanski premijer sve to radi zbog golubova i bazena
Foto: EPA/Leszek Szymanski

Razvoj Džonsonovog imanja u Oksfordširu je prvobitno bio obustavljen zbog zabrinutosti da će biti blizu populacije velikih golubova.

Veće okruga Južnog Oksfordšira potvrdilo je da može da nastavi sa radom u Brightvell Manor-u drugog stepena pod uslovom da se izvode radovi na ublažavanju rizika po tritone, velike golubove.

Bivši premijer je obećao da će „učiniti sve što je potrebno“ da zaštiti tritone, uključujući izgradnju „motela za novotarije“.

Ovo takođe uključuje planove za unapređenje voćnjaka koji je već prisutan kako bi se nadoknadio gubitak biodiverziteta uzrokovanog razvojem.

Savet je potvrdio da je podnosilac predstavke odlučio da koristi svoju licencu na okružnom nivou za obeštećenje u slučaju štete nanesene lokalnim vodozemcima.

Lokalna veća imaju dužnost da provere da li programeri planiraju da ublaže uticaj građevinskih radova na životinje.

Predloženi bazen veličine 11 puta četiri metra bi se nalazio na 35 metara od opkopa i 80 metara od jezera, što je područje pogodno za velike golubove, prema lokalnom službeniku za zaštitu prirode.

Kontroverzno je jer je populacija tritona u opadanju i smatraju se zaštićenom vrstom.

Namerno ubijanje, hvatanje, ranjavanje ili oštećenje mesta za razmnožavanje i odmorišta je prekršaj.

Kada je Boris Džonson bio premijer, tvrdio je da je „prebrojavanje novotarija“ kočilo izgradnju kuća.

Ali u kolumni Dejli mejla, rekao je da će učiniti „šta god je potrebno“ da zaštiti tritone. Rekao je da bi pravila možda „zvučala bezobrazno“, ali je dodao da Velika Britanija mora zaštititi životinje „ili nam potomci neće oprostiti“.

Dozvola je data „strogo u skladu sa opisom, planovima i specifikacijama sadržanim u prijavi… pod sledećim uslovima“, potvrdilo je veće.

 „Obim i dizajn predloženog razvoja bili bi u skladu sa karakterom zgrade i okoline i ne bi materijalno štetili pogodnostima susednih imanja ili bezbednosti na autoputu. Takođe je dodeljeno na osnovu toga što su obližnja drveća zaštićena, a programeri se pridržavaju principa ublažavanja uticaja velikog krestenog tritona i organizuju „arheološki pregled“, stoji u dozvoli.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading