HITAN SASTANAK ODRŽAO SI ĐINPING Spremimo se za najgori scenario
Foto: Alo/Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

On je zatražio da pojačaju napore kako bi očuvali Kinu od unutrašnjih i spoljnih pretnji i u prvom redu ekonomskih izazova.

“Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se da se podvrgnemo velikim testovima jakih vetrova i talasa, pa čak i opasnog, olujnog mora”, bio je sklon metaforama kineski predsednik, dok se obraćao najistaknutijim članovima Komunističke partije, prenosi CNN.

Motive za takav govor nije pronašao samo u spoljnoj nego i unutrašnjoj politici. Kina se nalazi pred celim nizom izazova, u prvom redu ekonomskih koji su se pojavili zbog uticaja “spoljnih faktora”. Sankcije i trgovinski rat značajno su narušili dominaciju na koju je Kina navikla kroz proteklih deset i više godina.

“Moramo ubrzati i modernizovati državne sigurnosne sisteme i mogućnosti, s fokusom napraviti ih efikasnijima u praksi”, naglasio je kineski predsednik, referišući pritom na “stvarne bitke”.

Očito, kineski lider priprema naciju za sukobe, samo je pitanje preteruje li kad upozorava na najgori scenario. Od prvog dana vladavine koja traje već tačno deset godina, ovaj najmoćniji lider u modernoj kineskoj istoriji, insistira na što “efikasnijoj sigurnosti”.

Pod tim se misli na stroži nadzor građana, stranaca u Kini, kolanju informacija unutar zemlje, iz zemlje i u zemlju… Želi što maksimalniju kontrolu jer to vidi kao preventivno delovanje, u skladu sa stavom da je za globalnije ambicije potreban “mir u kući”, prenosi SEEbiz.

Zato mu cenzura, politički progoni, proterivanje stranih kompanija i pritvori za neistomišljenike ii kritičare nisu strani. Takođe, potpuno kontroliše domaće tajkune i onemogućava ih da čak u primisli postanu moćniji od njega.

Svet poslednjih godina potresaju brojne krize, Kina se direktno okrivljuje za onu vezanu uz pandemiju koronavirusa, a kritikuje se i, između ostalog, njena politika prema Tajvanu, Hong Kongu i Ujgurima.

Stoga, kad osoba koja, prema standardima Zapada, već ionako vlada na autoritativan pa i gotovo totalitaran način, govori o pripremama za najgori scenario, svet joj mora posvetiti punu pažnju, prenosi SEEbiz.

Tagovi

Komentari (0)

Loading