SB UN
Foto: Printscreen/Youtube

Tim rečima je Fu Kong, predstavnik NR Kine, juče govori na sednici SB UN.

Prema njegovim rečima, SB UN bi trebalo da nastavi da se bavi pitanjem KiM, a Priština da poštuje i osigura bezbednost osoblja i prostorija UNMIK-a i da omogući nesmetan rad UNMIK-a.

- Rusija je prošlog meseca zatražila otvoreni sastanak povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Prošlo je 25 godina od rata NATO-a protiv Jugoslavije, ali taj rat je daleko od istorije. Situacija na Kosovu ostaje napeta - dodao je predstavnik Kine.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja je rekao da je Vjosa Osmani prekršila pravila UN, i da bi ostatak "delegacije" Prištine barem trebalo da sedi u drugom delu sale, a ne tačno iza govornika.

Naime, ambasador tzv. Kosova u SAD Iljir Dugoli pokušao je da zameni Vjosu Osmani na sednici SB UN o Kosovu.

Sekretarijat UN zamolio Iljira Dugolija da ustane i napusti sto u trenutku kada je pokušao da zameni Osmanijevu, a i predstavnik Rusije ukazao je na to.

Kada je Osmanijeva izvela žene za koje tvrdi da su silovane tokom rata, Nebenzja je rekao da ga je predsednik Vučić preduhitrio u reakciji.

- Ovo je očigledno kršenje procedura - kazao je Nebenzja.

Nakon što je Osmanijeva rekla da su te žene i savetnice u njenom "kabinetu", Nebenzja je odmah odgovorio da gospođa Osmani može da misli da ima neki kabinet, ali je u SB UN prisutna kao privatno lice.

Nebenzja se posle sednice sastao i sa predsednikom Vučićem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama, uključujući i jučerašnju sednicu UN.

- Važno je da je predsednik Vučić lično učestvovao i istakao koliko je to pitanje važno, važno za Srbiju, za Balkan kao i za region - rekao je Nebnzja novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je povodom inicijative Nemačke i još nekoliko zemalja da se usvoji rezolucija o Srebrenici rekao da ta inicijativa nije usmerena na nacionalno pomirenje, već da može i da podstakne tenzije na Balkanu i da dovede do posledica koje autori rezolucije možda nisu ni predvideli kada su je predložili.

On je naglasio da Rusija, kao i mnoge zemlje članice UN, neće podržati tu rezoluciju.

- Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat - rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodima Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading