Svemir
Foto: AP/Andy Wong (STF)

Na današnjoj konferenciji za novinare, Kineska svemirska agencija sa posadom (CMSA) predstavila je tri astronauta, komandanta Je Guangfu, koji je bio deo misije Šendžou-13 2021, Li Kong i Li Guangsu, koji će prvi put otići u svemir, prenosi CRI.

Očekuje se da letelica sa tročlanom posadom poleti u 20.59 časova u četvrtak po lokalnom vremenu, iz centra za lansiranje satelita Džiukuan, u pustinji Gobi na severozapadu Kine.

Posada će provesti oko šest meseci u svemirskoj stanici, gde će sprovoditi naučna ispitivanja, instalirati opremu za zaštitu od svemirskog otpada na svemirskoj stanici, izvoditi eksperimente sa korisnim opterećenjem i popularizovati naučno obrazovanje, rekao je Lin Ksikiang, zamenik direktora CMSA.

Lin je istakao da Kina radi na tome da ponudi pristup svojoj svemirskoj stanici stranim astronautima i svemirskim turistima. Kina je izgradila sopstvenu svemirsku stanicu nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske stanice, navodno usled zabrinutosti Sjedinjenih Država zbog učešća kineske Narodnooslobodilačke vojske svemirnskom u programu.

Ove godine, svemirska stanica Tijangong je predviđena za dve misije teretnih svemirskih letelica i dve misije svemirskih letova sa posadom.

Kina je izvela svoju prvu svemirsku misiju sa posadom 2003. godine, postavši treća zemlja posle bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala osobu u svemir koristeći sopstvene resurse.

Do sada, letelice su na Mesec spustile četiri zemlje, uključujući Kinu, SAD, Rusiju i Indiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading