SAD I PAPUA NOVA GVINEJA POTPISALI SPORAZUM O ODBRAMBENOJ SARADNJI Ovo će olakšati američkoj vojsci da izvodi obuku sa oružanim snagama te zemlje
Foto: EPA/Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Blinken je ukazao da će se ovim sporazumom proširiti odbrambeni kapacitet ove pacifičke ostrvske države i olakšati američkoj vojsci da izvodi obuku sa oružanim snagama te zemlje, preneo je Rojters.

"Saradnju u oblasti odbrane osmislile su Sjedinjene Američke Države i Papua Nova Gvineja kao ravnopravni i suvereni partneri", izjavio je Blinken na ceremoniji potpisivanja bezbednosnog sporazuma.

Blinken bi trebalo da se sastane i sa drugim političkim liderima 14 pacifičkih ostrvskih država, navodi se u izveštaju britanske agencije. Indijski premijer Narendra Modi je na ranije održanom samitu u Port Morsbiju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje, obećao podršku svoje zemlje pacifičkim ostrvskim državama.

Ove zemlje u Tihom okeanu prostiru se na 40 miliona kvadratnih kilometara, a njihovi lideri su saglasni da je najvažniji bezbednosni prioritet porast nivoa mora prouzrokovan klimatskim promenama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading