AMERIČKI PILOT DRŽAO RUSKI AVION NA NIŠANU Drama na nebu - presretanje izvršeno u zoni sukoba (VIDEO)
Foto: Printscreen

Centralna komanda američke vojske U.S. CENTCOM koja operativno pokriva ceo Bliski istok objavila je video snimak, koji je deklasifikovan i sa njega skinuta oznaka tajnosti a na kome se vidi ruski borbeni avion SU-35 koji je i snimljen i presretnut.

 

 

Takođe, ova komanda američke vojske navodi da se pomenuti incodent dogodio 18.aprila 2023. Kako se navodi, borbeni avion (ne spominje se tip letelice) je poleteo iz jedne vazduhoplovne baze u presretanje ruskog borbenog aviona SU-35.

Tokom akcije presretanja prema navodima CENTCOM ruski pilot je manevrisao neprofesionalno na daljini od 7.000 m, a onda i u samoj blizini američkog aviona kršeći vazduhoplovne propise.

Pretpostavka je da je snimak presretanja nastao nišanskim izviđačkim sistemom AN/AAQ-33 koja obezebeđuje indentikaciju cilja, praćenje, GPS koordinate cilje i precizno navođenje. AN/AAQ-33 poznat je i kao Sniper Advanced Targeting Pod (ATP) koji ima dva puta veću rezoluciju i tri puta veći domet od AN/AAQ-14 LANTIRN. Pretpostavlja se da je u pitanju bio američki F-15 ili F-35 koji imaju montiran ovaj sistem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading