VIŠA SILA IZMEĐU SAD I KINE! Amerikanci aktivirali PVO, u Pekingu pucaju od smeha!
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je žaljenje što je letelica zalutala u vazdušni prostor SAD, zbog, kako navode, "više sile", prenosi Rojters.

Objašnjava da je "dirižabl" koji je primećen iznad SAD letelica koja se koristi za civilne meteorološke i druge naučne svrhe.

U saopštenju se kaže da će Peking nastaviti da održava komunikaciju sa SAD, kako bi se neočekivana situacija rešila na odgovarajući način.

Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken je, pošto je balon otkriven, odložio posetu Kini, koja je bila planirana za nekoliko dana, javlja Ej-Bi-Si.

Zvaničnici vojske SAD saopštili su da je sumnjivi "balon za nadzor" primećen iznad "osetljivih lokacija" u saveznoj državi Montani i da sumnjaju da pripada Kini.

Odlučeno je da se ne obara iz straha da bi ostaci balona mogli da predstavljaju "pretnju po bezbednost".

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država pogoršali su se poslednjih godina, posebno nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu prošle godine, što je izazvalo kineske vojne vežbe u blizini tog ostrva na koje Peking polaže pravo.

Od tada Vašington i Peking nastoje da češće komuniciraju i spreče dalje pogoršanje odnosa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading