SKOK CENA NAFTE NA BERZI Sve oči uprte u Kinu, evo koliko košta barel
Foto: Shutterstock

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša za 1,04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 87,16 dolara. Isto toliko poskupeo je barel na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 81,19 dolara.

Trgovci su se i danas usredsredili na očekivanja o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja strogih mera protiv kovida, prenele su agencije.

Podršku tržištima pružila su i kretanja u SAD, gde se pokazao upola slabiji rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za samo nešto više od 500.000  barela.

Trgovci su zadovoljni i podacima o rastu američkog BDP-a u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju za 2,9 posto, što je više od očekivanog. 

Rast je ipak znatno usporio na kraju godine, uz godišnju stopu rasta od jedan posto, gotovo upola nižu nego u prethodnom tromesečju, budući da su podignute kamatne stope zakočile potražnju.

Stručnjaci procenjuju da će svetska ekonomija ove godine porasti samo za dva posto, pokazuje anketa agencije Rojters, a rast bi mogao biti i slabiji. 

Njihove procene u neskladu su s optimizmom na tržištima od početka godine, navodi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading