"NEMA SRCE" Putin otkrio koga nikada ne bi podržao za predsednika
EPA

Tokom diskusije predsedniku virtuelna asistentkinja jedne banke je upitala Putina da li veštačka inteligencija može da postane predsednik države.

- Nadam se da ne, a sada ću reći i zašto. U svakom slučaju, zasad ne. Veštačka inteligencija – već u samom imenu vidite šta je prisutno. Reč "veštački", to jest nešto što nije pravo. Ništa veštačko, pa ni veštačka inteligencija nema srce, dušu, nema saosećanje i savest. Sve te komponente su izuzetno važne za ljude kojima građani dodeljuju posebna ovlašćenja u donošenju i realizaciji odluka u korist zemlje - odgovorio je Putin.

On je dodao da se ponekad moraju doneti i ne sasvim racionalne odluke, ali ih treba doneti polazeći od istorije, kulture, težnji i očekivanja građana zemlje.

- Te odluke u socijalnoj sferi ponekad se čine neracionalnim, recimo u oblasti penzijskog osiguranja, u oblasti zdravstva, u drugim sferama. Ali za predsednika-čoveka one se čine razumnim, jer on donosi odluke koje nisu u interesu mašina, nego u interesu ljudi - objasnio je Putin.

Ruski lider je dodao da, bez obzira na sve, veštačka inteligencija može biti pomoćnik, pa čak i učitelj svakom čoveku, uključujući i lidera države.

- Uloga i značaj veštačke inteligencije u državnoj upravi sigurno će se povećavati - ocenio je ruski predsednik.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin juče je izazvao buru u svetskim medijima kada je objavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading