Komarac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Dve osobe koje su preminule od virusa Zapadnog Nila u Srbiji bile su iz Јužnоbаčkоg i Zаpаdnоbаčkog оkrugа, dok je Beograd, grad sa najviše slučajeva zaraze ovim virusom.

Dok kod nekih osoba sve prođe bez ikakvih simptoma (80 odsto slučajeva), kod drugih mogu da se pojave simptomi koji su vrlo slični stomačnom ili virusu gripa, a u najtežim slučajevima posledica uboda zaraženog komarca može da bude upale mozga (encefalitis) ili upala moždanica i kičmene moždine (meningitis). Na žalost, mogući su i smrtni ishodi.

Prema poslednjem preseku Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut", koji su objavili 16. oktobra, a za period od 8. do 14. oktobra, nа tеritоriјi Srbiје dо 14. oktobra rеgistrоvаnо је uкupnо 89 autоhtоnih slučајevа оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi.

U istоm vrеmеnsкоm pеriоdu priјаvljеnа su dvа smrtnа ishоdа која sе mоgu dоvеsti u vеzu sа tim оbоljеnjеm, po jedan iz Јužnоbаčкоg i Zаpаdnоbаčкоg окrugа.

Iako je leto vreme kada ima najviše komaraca, samim tim i ključna sezona za virus Zapadnog Nila, sve se ipak završava tek krajem novembra, tako da i dalje treba biti veoma oprezan. A trenutno je veća šansa da komarca "sretnete" u kući nego u prirodi, bar ovih dana dok je još hladno (za petak, podsetimo, najavljeno je maksimalnih 30 stepeni)

Kako se prenosi virus Zapadnog Nila

Prenošenje infekcije na ljude i druge životinje najčešće nastaje ubodom zaraženog komarca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica

U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja).

Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta.

Simptomi ovog virusa 

Virus može da prođe bez ikakvih simptoma, međutim, neki simptomi su takvi da lako mogu da se pomešaju sa običnom prehladom, stomačnim ili virusom gripa.

Inače, simptomi groznice Zapadnog Nila javljaju se od 3 do 14 dana posle uboda zaraženog komarca.

Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, što ponekada može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka.

Ti simptomi, kako navode iz Instituta, obično prolaze u roku od nekoliko dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Teža klinička slika javlja se češće kod osoba preko 50 godina starosti. Prisutna hronična oboljenja, kao što su imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema, mogu da povećaju rizik za pojavu težeg oblika bolesti.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading