"NAJVEĆA OPASNOST AKO VAM PRIĐE S LEĐA!" Ako ugledate crnog pantera ovo nikako ne smete da radite!
EPA

Zastupnik ogranka Šumskog gazdinstva „Sombor“ Srđan Peurača rekao je da su u nedelju lovci primetili pantera, a juče je iz policijske uprave na to skrenuta pažnja, jer idu praznici i pretpostavljaju da će ljudi ići na izletišta.

Crni panter (leopard) je divlja životinja, zver, mesožder i zato treba biti oprezan, ali on je i skrovita životinja koja beži od ljudi, objašnjava Kristijan Ovari.

„Leopardi su skrovite životinje, beže od ljudi, tajanstveni su, love noću. Pre će jesti pse, mačke koje može da savlada, nego da uđe u konflikt sa većom životinjom, nema potrebe za panikom“, ističe biolog.

Dodaje da je leopard više ugrožen od ljudi, nego mi od njega i da je najhumanije uhvatititi ga i zbrinuti.

Iako u većini slučajeva zazire od ljudskog kontakta, ako biste ga susreli dok se hrani, on neće hteti da izgubi obrok.

„Ako ga sretnete biće na prepad, odmeravaće snage i hteti da izbegne konflikt. Nikako mu ne treba okretati leđa, jer sve mačke napadaju s leđa. Treba lagano i smireno krenuti unazad, moramo da mu pokažemo da smo veći, da se ne plašimo i gestikulacijom da izbegavamo konflikt“, navodi Ovari.

Zvati policiju, a ne praviti selfi 

Dodaje da je potrebno što pre locirati ovu divlju mačku i obavestiti policiju.

„Ne treba glumiti junaka, nije selfi tada najvažniji, već obavestiti policiju jer samo oni mogu adekvatno da reaguju“, rekao je Ovari. 

Napominje da u Prirodnjačkom muzeju imaju iskustvo sa hvatanjem mačaka. Nakon toga se očita mikročip i vidi njeno poreklo ako je obeležena i tako se sazna odakle je.

Na pitanje šta znači ako nam panter pređe put, Ovari odgovara da je to sreća. 

„Ako vam pređe put imali ste sreće, veći je problem ako vam se prikrade s leđa“, poručuje Ovari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading