DA LI NAS ČEKA ZIMSKA APOKALIPSA? Srpski meteorolog otkriva kada nas čeka najhladniji dan!
Foto: RINA

Zima iz 2012. godine ostaće upamćena po tome što su duže od mesec dana bili zaleđeni Dunav i Sava, a Vlada Srbije donela je tad odluku da proglasi vanrednu situaciju u celoj državi. 

Veoma niske temperature koje su se spuštale i do - 27 koliko je zabeleženo u Novom Sadu i Negotinu i sneg koji je padao čak i na -10 doprineli su tome da ta zima 2012. godine uđe u noviju istoriju kao najhladnija.

Sredinom decembra imali smo neočekivano obilne padavine, a u pojedinim gradovima Srbije snežni pokrivač dostigao je i visinu od preko pola metra. Vanredna situacija bila je proglašena u Ivanjici, Lučanima, Bajinoj Bašti, Novoj Varoši, a mnoga domaćinstva su ostala bez električne energije. 

Mačak pokojnog muftije Zukorlića i dalje ne napušta njegov grob - Alo.rs

Sneg koji od juče neprestano pada širom države preti da parališe Srbiju kao sredinom decembra, a mnogi naši čitaoci izrazili su brigu da bi ledena zima iz 2012. godine mogla da se vrati.

Meteorolog Ivan Ristić u razgovoru za ističe da su takve hladnoće otišle u prošlost.

- Nema indicija da se takva zima može vratiti, zbog globalnog zagrevanja nema više tako niskih temperatura i velikih snegova - kazao je Ristić i dodao:

- To ne znači da je Srbija završila sa ledenim danima.

Prema rečima meteorologa Ristića na području naše zemlje sneg će nastaviti da pada još danas, a najhladniji dan u januaru biće u četvrtak , kada će se temperature spustiti i do -15 stepeni.

Ristić ističe i da je Srbija jedina zemlja u Centralnoj Evropi koja je ovih dana pod snegom, ali i da se snežni pokrivač neće dugo zadržati.

Najhladnije zime

U Beogradu je najniža zimska temperatura zabeležena 10. januara 1893. i iznosila je -26,2 stepena.

Jedna od najhladnijih zima u većem delu Srbije bila je 1954. godine, kada je srednja temperatura bila - 4,7. Te zime je u u Sjenici, 26. januara, izmerena temperatura od -38 stepeni.

Na osnovu zvaničnih podataka RHMZ, rekord iz 1954. godine ipak je oboren tri decenije kasnije. Naime, na Pešterskoj visoravni, u Karajukića Bunarima, skala na termometru se 13. januara 1985. godine spustila do - 39,5 stepeni.

S obzirom na to da se meteorološka merenja u Beogradu vrše duže od 130 godina, kao najhladnija zima u prestonici vodi se ona iz 1891. godine sa prosekom za sva tri meseca od - 4,5 stepena.

 

Prognoza za doček Srpske Nove godine

Meteorolog Ristić napominje da nam dolazi otopljenje već posle 13. januara.

- Za Srpsku Novu godinu očekuje se nešto hladnije sa dnevnim temperaturama između -5 i -6, a onda posle Srpske dolazi topliji period i temperature u porastu koje će se kretati između 6 i 7 stepeni. 

Vremenski izgledi do kraja januara

Posle 13. januara dolazi topliji talas, koji će se zadržati sve do kraja meseca s prosečnim temperaturama oko 6, 7 stepeni. 

Međutim, Ristić napominje da nas novi obrt vremena očekuje već početkom februara kada dolazi do novog talasa zahlađenja koji će doneti i obilne snežne padavine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading