Meteociel
Foto: Alo/Meteociel

I dok je nad jugom Evrope i našim područjem pravo prolećno vreme, uz temperature i iznad 20°C, ledena vazdušna masa zahvatila je krajnji sever i severoistoka kontinenta, ali i Rusiju.

Temperature na severu Finske i Švedske opale su na -30°C, a biće i još hladnije, naročito nad Laponijom, piše Telegraf.

Još ledenije je na severu evropskih dela Rusije, temperature su opale na -35°C.

Inače, ledena vazdušna masa zahvatiće i veći deo ostalih predela evropskog dela Rusije, uz temperature u drastičnom padu, a na širem područje Moskve temperatura će biti u padu na -25°C u jutarnjim časovima.

Prethodnih dana serija snažnih ciklona donela je Rusiji i veoma obilne snežne padavine, dok je sada iz Sibira i iz polarnih predela usledio prodor ledene vazdušne mase.

Veoma hladno vreme nastaviće se i tokom sledeće sedmice u Rusji i u Moskvi, a ponovo će u nekoliko serija biti i obilnih snežnih padavina, uz jake vetrove.

Meteociel

Meteociel

 

 

 

Iako se narednih dana zahlađenje očekuje i na našem području, ne očekuje se prodor ledenog vazduha sa severa i istoka Evrope, već do našeg područja preko Alpa prodorom hladnog fronta uslediti priliv vazdušne mase sa severozapada Evrope i Atlantika, tako da se očekuje zahlađenje, ali ne ono zimsko.

Sneg će biti rezervisan samo za planinske predele Srbije.

Meteociel

Meteociel

 

 

Inače, Evropa se ovih dana susreće sa ekstremnim pojavama.

I dok je na jugoistoku Evrope i u Srbiji temperatura dostizala 23°C, oblast Atlantika pogodila je snažna orkanska oluja, dok se centralni Mediteran i oblast Jadrana pogodili veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom.

Ovogodišnji deo zime širom Evrope i u Srbiji bio je i više nego blago vreme, što nije slučaj na severu i istoku Evrope, koji su okovami snegom i ledom, neretko padom temperature na vrednosti od -40 do -30°C.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading