južni pol
Foto: Alo/Printscreen

 Takođe, dobro su plaćeni i poslovi na naftnim platformama, kao i na najjužnijoj tački naše planete. Oglasi za rad na Južnom polu veoma su aktivni. Pri naučno-istraživačkim centrima na Antarktiku traže se najrazličitije profesije - od hemičara, stolara, preko pekara, poslastičara, pa sve do čistačica, piše Mondo. 

Ranije smo pisali o Mišel Endo (32), ženi koja je radila na Južnom polu brinući se o hrani za radnike u istraživačkoj stanici. Šest meseci je morala da provede u mrklom mraku. Ovoga puta, Amerikanac Džef Keps (33) podelio je svoju priču o životu i radu na Antarktiku. Od prijatelja je čuo kako američke vlasti traže kvalifikovane radnike za rad na polarnoj stanici Amundsen-Skot na Južnom polu.

"Radio sam kao mehaničar i prijatelj mi je rekao kako traže nekog ko će popravljati vozila tamo. Odmah sam mu rekao, zapiši me", priča Džef, koji je posao i dobio. Godišnje zarađuje oko 75.000 evra, na Antarktiku bude po šest meseci.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Capps (@thejeffcapps)

 

"Ma to je kao da živite na velikom brodu. Radim dole od 2019. godine, a tu sam čak upoznao i svoju devojku Mišel. Ona je radila u keteringu. Mi stanicu nazivamo našim svemirskim brodom. Od iduće najbliže ovakve stanice udaljeni smo više od 1.000 km, potpuno smo izolovani", rekao je Džef s osmehom za Mirror."Ako ne otvarate vrata, imate osećaj da ste u dobrom hotelu. Imamo sjajne kuvare, a temperatura u stanici je takva da možete da šetate u kratkim rukavima. Zadnji put kad sam brojao bilo nas je 43 tu. Tako se izgradi zajednica, viđate te ljude svaki dan... Sve je predivno dok ne otvorite vrata. Onda se sve menja", nastavlja Džef, koji kaže kako je jednom radio napolju na temperaturi od minus 76 stepeni Celzijusa.

"Ma dole smo svi kao jedna velika porodica. Poštujemo jedni druge, ne prigovaramo jedni drugima, kad su zabave, svi pijemo zajedno. Zabave u centru su legendarne. Morate biti puno kreativniji. Preko leta smo imali božićnu proslavu, a održali smo i sopstvene Olimpijske igre", kaže Džef za kraj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading