sneg finska
Foto: Alo/Profimedia

Širom Evrope ovog vikenda preovladava pravo letnje vreme, uz sunčano vreme i vrlo visoke temperature.

U prilog tome ide veoma snažan ciklon sa severa Atlantika, koji u svom prednjem delu uslovljava strujanje veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike.

Ovog vikenda talas vrućina zahvatio je celu centralnu, jugoistočnu i jugozapadnu Evrope, kao i naše područje, uz temperature i do 30°C, piše Telegraf.

Vrlo toplo je i širom Poljske, Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, u Švajcarskoj, na jugoistoku Španije, u Italiji, Srbiji, BiH i u celom našem području.

Temperature lokalno prelaze i 30°C i dostižu i 31°C.

 

Veoma toplo je i na našem području, uz tempertature do 30-31°C.

I dok je kontinetalne predele centralne i jugoistočne Evrope zahvatio pravi toplotni talas, u priobalnom delu Jadrana i pribaltičkog dela Nemačke i Poljske svežije je u odnosu na kopnu, zahvaljujući rashlađujućem uticaju vode u ovom delu godine i tome što se kopno mnogo brže zagreva.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike u sklopu snažnog južnog strujanja prema Evrope stižu i ogromne količine pustinjskog peska iz Sahare. Ovaj oblak peska i prašine u naredna dva dana premeštaće se preko jugozapadne i zapadne Evrope dalje ka centralnim predelima kontinenta i ka severu, odnosno ka Skandinaviji.

Inače, napomenuti ciklon sa severa Atlantika doneo je i orkansku oluju Irskoj, Škotskoj, jugu Islanda i Farskim ostrvima.

Beleže se olujni udari vetra od 100 km/h, na otvorenom delu okeana i orkanski od 140 km/h, uz veoma visoke talase, visine i do 10-15 metara.

Ove predele zahvatilo je i hladno vreme, a beleže se i obilnije padavine.

I dok je širom centralne i jugoistočne Evrope i našeg područja leto poranilo dva meseca ranije, uz temperature i za 15 stepeni više od proseka, prava zima preovladava na severu Evrope.

Na severu Skandinavije i na severu Rusije veje sneg, uz jak vetar, a obilni sneg padaće i narednih dana. U nižim predelima ima i preko pola metra snega, na planinama i više od metra, dok je sneg praćen ledenim vetrovima i smetovima.

Ledena vazdušna masa sa Arktika spustila je temperature daleko ispod 0°C, dok se jezgro ledene vazdušne mase nalazi na severu Skandinavije, odnosno u Laponiji, pa se tako temperature u pograničnom delu severa Švedske, Norveške i Finske spuštaju i do -25°C, a ni u najtoplijem delu dana ne prelaze -10°C. Ove temperature niže su i za desetak stepeni od proseka.

I dok na severu Rusije veje sneg, a temperature su -10°C, veoma topla vazdušna masa iz centralne Evrope stigla je u nešto blažem obliku i do većeg dela evropskog dela Rusije, pa tako temperature  u Moskvi dostižu prolećnih 20°C.

Slično vreme očekuje se i narednih dana.

Topma vazdušna masa stigla je i do zapadnog dela Sibira i naglo topi sneg, koga je tokom zime bilo u obilnim količinama, pa su nezapamćene razorne poplave pogodile pogranični deo Rusije i Kazahstana, područje na oko 1800 kilometara jugoistočno od Moskve.

Zahvaljujući veoma visokim i pravim letnjim temperaturama širom Evrope i našeg područja, a u isto vreme i veoma niskih u Skandinaviji, temperaturna razlika ovih dana nad Evropom iznosi oko 60 stepeni.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Hitna pomoc došla ispred kuće Dejana Dragijevića! Priveden zbog sumnje da je pomogao da se resi tela devojcice! #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailic #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy #foryou ♬ original sound Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading