DELEGACIJA U VAŠINGTONU Japan ponovo potpisuje kapitulaciju, odobriće novu okupaciju svoje zemlje!
EPA

Zvaničnici su rekli da bi raspoređivanje američkih marinaca širom Okinave trebalo da bude završeno do 2025. godine.

Sporazum između Japana i SAD, koji sledi posle gotovo godinu dana razgovora, biće zvanično objavljen danas nakon sastanka u Vašingtonu između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i državnog sekretara Entonija Blinkena sa japanskim kolegama.

Ostin će se sastati sa japanskim ministrom odbrane Jasukazuom Hamadom u četvrtak u Pentagonu, nakon čega će uslediti sastanak između američkog predsednika Džozefa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide u
petak.

Japan je prošlog meseca predstavio plan za najveće pojačanje svojih vojnih kapaciteta od Drugog svetskog rata u narednih pet godina.

Iako ukupan broj američkih trupa u Japanu neće biti promenjen, nova raspoređivanja američkih marinaca duž celog japanskog ostrva Okinava doprineće boljoj borbenoj gotovosti u slučaju mogućeg kineskog napada.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da savez Japana i SAD ne bi trebalo da "naškodi interesima trećih zemalja, kao ni regionalnom miru i stabilnosti".

U Japanu je trenutno stacionirano 18.000 američkih marinaca, što je najveća koncentracija van SAD, a ukupno ima oko 54.000 američkih vojnika u Japanu, podseća britanska agencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading