Zelenski i Duda
Foto: EPA/EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

- Smatram da treba da izbegavamo situacije u kojima bi Rusija mogla da objavi da je NATO isprovocirao - istakao je poljski lider.

On je odbio da odgovori na pitanje novinara lista kakav bi mogao biti odgovor Varšave i NATO u situaciji „ako bi ruska raketa prouzrokovala žrtve u Poljskoj“.

Duda je nazvao „ruskom provokacijom“ slučaj kada su, prema tvrdnjama poljskih vlasti, ruske rakete ušle u vazdušni prostor Poljske.

Šef poljske države je takođe dodao da su partneri iz NATO protiv presretanja raketa van granica Alijanse, uključujući vazdušni prostor Ukrajine.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna za radio RMF24 izjavio da NATO razmatra mogućnost obaranja raketa koje preleću u neposrednoj blizini granica Alijanse.

Oružane snage Poljske saopštile su 24. marta da je zabeleženo narušavanje vazdušnog prostora na granici sa Ukrajinom. Prema tvrdnjama, radilo se o ruskoj krstarećoj raketi.

Prema verziji poljske komande, raketu je, navodno, ispalila ruska avijacija, a raketa je uletela u vazdušni prostor Poske na području naselja Oserduv u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom i napustila ga nakon 39 sekundi.

Poljska vojska nije dostavila dokaze za ovo saopštenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading