Konji beže po Londonu
Foto: AP/Jordan Pettitt (SUB)

Veterinari opisuju operaciju nad belim konjem, koga su snimci na društvenim mrežama zabeležili kako krvav juri britanskom prestonicom, kao „izuzetno tešku“.

Četiri osobe povređene su u centru Londona pošto su se konji Kraljevske garde oteli kontroli.

Britanska armija potvrđuje da je pet konja, tokom redovne jutarnje vežbe, zbacilo četiri jahača, otelo se kontroli i odjurilo u različitim pravcima.

Jedan vojnik je bio zadužen za dva konja, precizira Garda. Trojica vojnika su hospitalizovana, ali nisu životno ugroženi. Četvrta povređena osoba je biciklista, koga je sa vozila oborio konj u punom galopu.

Garda potvrđuje da će tri nepovređena konja biti vraćena u službu posle dodatne obuke i treninga.

Konji beže po Londonu

Jordan Pettitt (SUB)

 

 

Sudbina dva povređena konja nije izvesna. Građani Britanije već potpisuju peticiju tražeći da budu zbrinuti.

Najveće dobrotvorno društvo za konje u Velikoj Britaniji obećava da će za njih naći mesta u svom prihvatilištu ukoliko to bude potrebno.

Nik de Brover iz „Trusta za konje“ ističe da se ta organizacija decenijama bavi prihvatom penzionisanih gardijskih konja, ali i upozorava da je prerano reći da će povređeni konji biti automatski povučeni iz službe.

 

 

Konje, koji su inače obučeni da mirno stoje tokom svih kraljevskih ceremonija, ispaljivanja počasnih plotuna i nadleta britanske Kraljevske avijacije, navodno su uplašili zvuci sa gradilišta nedaleko od Bakingemske palate i njihovih štala u kasarni u Hajd Parku.

Nik de Bover objašnjava da je incident na gradilištu morao da bude dramatičan da bi u toj meri uplašio konje.

On objašnjava da su konji obučeni da se vrate u kasarnu, te da devet kilometara dug galop dva konja sve do istočnog Londona ukazuje da su bili na smrt preplašeni.

- Konji beže mahnito sa mesta gde im je život ugrožen - naglašava on, prenosi RTS.

Konji beže po Londonu

Jordan Pettitt (SUB)

 

 

Detalji bega konja

Zna se da je jedan od konja jurio ulicom duž ograde Bakingemske palate i zbacio jahača kada se sudario sa vozilom. To je i prvi konj, koji je vraćen u štalu.Drugog su građani smirili nedaleko od železničke stanice Viktorija pošto je udario u šoferšajbnu autobusa i bio vidno uplašen.

Nije jasno šta se dogodilo sa trećim konjem, koji je jurio ka jugozapadu, te se pretpostavlja da se sam vratio u štalu.

No, najdalje su stigla dva konja, koja su u punom galopu jurila duž severne obale Temze ka istoku Londona.

Dramatični snimci na društvenim mrežama beleže galop vranca i povređenog i krvavog belog konja. Oni su se u panici sudarali sa vozilima i saobraćajnim znacima.

Zauzdani su tek devet kilometara istočno od Bakingmeske palate u istočno-londonskoj četvrti Lajmhaus.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading